Здравословно хранене – заредете се с цветни плодове и зеленчуци

Продължава от: Здравословно хранене – не става въпрос само колко ядете, а също и как се храните

 

Плодовете и зеленчуците лежат в основата на здравословната диета. Те имат ниско съдържание на калории и са пълни с хранителни вещества, което означава, че са „претъпкани” с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

 

Опитайте се да приемате плодове и зеленчуци от всички цветове на дъгата на всяко хранене – колкото по-ярки са, толкова по-добре. Колоритните, силно оцветени плодове и зеленчуци имат по-висока концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти, а различните цветове носят различни ползи за организма, така че хапвайте от всички. Опитвайте се да консумирате поне 5 порции на ден.

 

Някой от най-подходящите плодове и зеленчуци включват:

 

Зелени зеленчуци

 

Можете да похапвате промишлени количества от светлата и тъмната марули. Зелето, броколите и китайското зеле са само няколко от възможностите – и всички са заредени с калций, магнезий, желязо, калий, цинк и витамините А, С, Е и К.

 

Сладки зеленчуци

 

Естествено сладките зеленчуци, като царевицата, морковите, цвеклото, сладките картофи, лука и тиквата добавят здравословна сладост към ястията ви и намаляват копнежа за сладкиши.

 

Четете още: Как да подобрите вашата диета тази пролет?

Плодове

 

Хапването на плодове е приятен и вкусен начин да се заредите с фибри, витамини и антиоксиданти. Горските плодове се борят с рака, ябълките осигуряват фибри, портокалите – витамин С и т.н.

 

Важно е да приемате витамините основно чрез храната, а не чрез таблетки

 

Ежедневният прием на витамини и хранителни добавки няма същия ефект както правилното хранене, защото ползите от плодовете и зеленчуците не идват само от един витамин или изолиран антиоксидант. Ползите за здравето от консумацията на плодове и зеленчуци идват от витамините, минералите и фитовещества, „работещи” заедно, синергично.

 

Продължава на: Здравословно хранене – хранете се с повече полезни въглехидрати и пълнозърнести продукти

Добави коментар