Здравословно хранене – да поговорим за протеините
Продължава от: Зравословно хранене – здравословните и нездравословните мазнини
Протеините ни дават енергия. Храната, богата на протеини, се разпада до около 20 аминокиселини, които лежат в основата на растежа и енергичността, и са необходими за поддържането на клетките, тъканите и органите.
Липсата на протеини в храната може да доведе до забавяне в растежа, намаляване на мускулната маса, понижаване на защитните сили на организма, отслабване на сърцето и респираторната система. Протеините са особено важни за децата, чийто тела растат и се променят ежедневно.
Как да включите повече протеини в диетата си?
Опитайте различни видове протеини. Независимо дали сте или не сте вегетарианци, опитайте различни източници на протеин, като бобовите култури, ядките, семената, граха, тофу и соевите продукти.
• Бобови култури
Черният, белият, кафявият, шареният боб и лещата са много подходящи източници на протеини.
• Ядки
Бадемите, орехите и фъстъците са страхотен избор.
Четете още: Защо преяждането е вредно?
• Соеви продукти
Опитайте тофу, соево мляко, темпе.
Избягвайте пържени, солени или захаросани ядки.
Намалете количеството протеини, които приемате. Много хора консумират твърде много от тях. Опитайте да намалите тяхното количество и да сервирате равни порции пълнозърнести продукти, зеленчуци и протеини.
Фокусирайте се върху качествените източници на протеини, като прясна риба, пилешко и пуешко месо, тофу, яйца, бобови култури или ядки.
Продължава на: Здравословно хранене – калций – за здрави кости