Здравословно хранене – да поговорим за протеините

Продължава от: Зравословно хранене – здравословните и нездравословните мазнини

 

Протеините ни дават енергия. Храната, богата на протеини, се разпада до около 20 аминокиселини, които лежат в основата на растежа и енергичността, и са необходими за поддържането на клетките, тъканите и органите.

 

Липсата на протеини в храната може да доведе до забавяне в растежа, намаляване на мускулната маса, понижаване на защитните сили на организма, отслабване на сърцето и респираторната система. Протеините са особено важни за децата, чийто тела растат и се променят ежедневно.

 

Как да включите повече протеини в диетата си?

 

Опитайте различни видове протеини. Независимо дали сте или не сте вегетарианци, опитайте различни източници на протеин, като бобовите култури, ядките, семената, граха, тофу и соевите продукти.

 

• Бобови култури

 

Черният, белият, кафявият, шареният боб и лещата са много подходящи източници на протеини.

 

• Ядки

 

Бадемите, орехите и фъстъците са страхотен избор.

 

Четете още: Защо преяждането е вредно?

 

• Соеви продукти

 

Опитайте тофу, соево мляко, темпе.

 

Избягвайте пържени, солени или захаросани ядки.

 

Намалете количеството протеини, които приемате. Много хора консумират твърде много от тях. Опитайте да намалите тяхното количество и да сервирате равни порции пълнозърнести продукти, зеленчуци и протеини.

 

Фокусирайте се върху качествените източници на протеини, като прясна риба, пилешко и пуешко месо, тофу, яйца, бобови култури или ядки.

 

Продължава на: Здравословно хранене – калций – за здрави кости

Добави коментар