Здравословни хранителни навици за вашето дете

Може да се окаже трудна задача да помогнем на нашите деца да се хранят здравословно, особено когато нездравословните неща са така достъпни, по-евтини , а понякога и по-вкусни. Често дори възрастните водят борба със себе си, за да направят здравословен избор.

 

Първото нещо, което помага или разрушава здравословните хранителни навици, е това какво купувате, следователно това, което осигурявате на децата си. Как да създадем положителни хранителни навици за нашите деца? Как да намалим риска от затлъстяване и диабет? Това е времето, в което те трябва да се научат, че колкото по-здравословно се хранят, толкова по-добре ще се чувстват.

 

Трябва да стане ясно, че е изключително неуместно да кажете на детето, че трябва да остлабне и да посочите нездравословните навици. Когато става въпрос за тегло това, което казвате и правите сега, ще стане техен модел и в бъдеще, така че действайте внимателно.

 

Четете още: От какво зависи апетита?

 

Фокусирането върху здравословното хранене и даването на добър пример, а също и колективното участие на семейството в изграждането на здравословни навици, е пътят към здравословния начин на живот. Използвайте фрази като: „Искам да бъдеш здрав и искам нашето семейство да бъде здраво, така че нека направим експеримент”. Дори и децата ви да нямат проблем с теглото, не става въпрос за външния вид, а за цялостното здраве.

 

Ако трябва, хитрувайте. Здравословна храна, поднесена по забавен начин, може би ще се приеме много по-добре от децата ви. Ако храната е вкусна и изглежда добре, те няма да бъдат разочаровани. Запомнете: децата ще се хранят, когато са гладни. Не ги насилвайте.

 

Четете още: Няма да ям!..

 

Няколко трика, които можете да приложите, за да приучите децата да се хранят здравословно и да бъдат по-здрави:

 

 Добавете плодове в техния обяд вместо бонбони.

 Давайте на децата си печен чипс вместо пържен.

 Поднасяйте храната по интересен за детето начин. То, например, ще реагира по-добре на яйца на очи във формичка сърце, отколкото на обикновени такива.

 Давайте на децата си плодове и обезмаслено кисело мляко за десерт.

Правете семейни разходки по-често.

 Играйте с децата си навън.

 Давайте на децата си избор: ако избират между различни плодове и зеленчуци, те ще бъдат по-склонни да хапват това, което са избрали.

 Накарайте децата да ви помагат в готвенето. Това ще накара да се вълнуват за храната, когато помагат да се приготви и да ядат това, което са приготвили.

 Направете нещо ново и забавно. Направете си игра с нова здравословна съставка например.

 

Четете още: Емоционално хранене при децата

 

Най-важното нещо което трябва да запомните е, че въвеждането на здравословни хранителни навици от най-ранна възраст е важно за доброто здраве, но никога не е късно да се направи промяна. Промяната започва от вас! Вие отговаряте за това, с какво се храни вашето семейство.

Добави коментар