Здравословни проблеми, влияещи върху плодовитостта на мъжете

Съществуват няколко здравословни състояния, които могат да понижат плодовитостта при мъжете. Те включват:

 

Треска

 

Грипа, пневмонията или дори обострената настинка могат да причинят висока температура, което влияе неблагоприятно върху производството и качеството на спермата. Възстановяването от тези промени обикновено става в рамките на 1-2 седмици.

 

Диабет

 

В дългосрочен план, неконтролираният диабет може да причини проблеми с ерекцията и еякулацията, защото причинява увреждане на нервната система.

 

Високо кръвно налягане

 

Хипертонията (високото кръвно налягане) може да причини проблеми с ерекцията както директно, така и като страничен ефект от лекарствата, които се предписват за лечението му.

 

Исхемична болест на сърцето

 

Исхемичната болест на сърцето може да причини проблеми с ерекцията. Причината за това може да е цялостното втвърдяване на артериите както в пениса, така и около сърцето, или лекарствата, които се използват за лечение на сърдечни проблеми.

 

Вижте още: Какви са причините за еректилната дисфункция?

 

Неврологични разстройства

 

Множествената склероза, удара и увреждането на гръбначният мозък могат да причинят проблеми с еякулацията и ерекцията.

 

Бъбречно заболяване

 

Хроничната бъбречна недостатъчност, в резултат на която се натрупват много отпадни вещества в тялото, може да повлияе неблагоприятно върху качеството на спермата и фертилитета. Също така може да причини проблеми с ерекцията.

 

Рак

 

Раковите образувания, които засягат гениталният тракт или ендокринната система могат директно да понижат плодовитостта. От друга страна, лекарствата и радиацията, използвани за лечението на рака, сериозно намаляват производството на сперма, като могат дори да го спрат. Стресът също може да има подобен ефект.

 

Вижте още: Как да проверите тестисите си за рак?

 

Алкохолизъм

 

Алкохолът е токсичен за спермата и може да понижи качеството ѝ, както и плодовитостта.

 

Стрес

 

Стресът причинява хормонални промени, които могат да повлияят фертилността. Причините за стрес са изключително много, като включват и тревогата за собствената оплодителна способност.

Добави коментар