Здравословни причини да ядете салата днес

Ако сте мислили да направите здравословни промени в своите хранителни навици, започнете още днес, а не отлагайте за утре. Направете малки промени за да дадете на себе си време да се приспособите към тези нови здравословни навици и те да се превърнат в постоянни. Може да хапнете салата за обяд или като гарнитура на сандвич е по-добре, вместо пържените картофи, а и е лесна промяна, която може да направите още сега. Салатите ви помагат да задоволите хранителните нужди на тялото, чрез осигуряване на витамини, минерали, фибри и също така те ще ви помогнат да контролирате теглото си.

 

Витамини

 

Пресните зеленчуци в салатите могат да ви помогнат да си набавите необходимото количество от витамини за деня. Салатите от зеленчуци, като маруля, судържат витамин А, B, C и К. Тези витамини поддържат вашата кожа, зъби, кости здрави и се чувствате енергизирани. Добре е да се ядат поне две порции зеленчуци на ден. Две чаши листни зеленчуци осигуряват две от тези порции и ½ чаша нарязани смесени зеленчуци се добавят най-отгоре на салатата.

 

Четете още: Какви са ползите за здравето от зеленчуците

 

Здравословни причини да ядеш салата днес

 

Други хранителни вещества

 

Салата със смесени зеленчуци осигурява основните минерали, за да бъдете здрави – желязо, калций, калий и магнезий, които помагат да се транспонтира кислорода към белите дробове, към клетките, предпазват от анемия, помагат на сърдечната функция, регулират водния баланс в организма. Зеленчуците от различни цветове ще ви предоставят множество антиоксиданти, които предпазват от рак, сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания. За допълнителен протеин може да се добави в началото пиле на грил или риба. Избягвайте салати с айсберг, защото е беден на витамини и минерали.

 

Четете още: 6 здравословни ползи от зелената салата

 

Фибри

 

Пресните зеленчуци в салатите са с високо съдържание на вода и фибри. Вашето тяло се нуждае от фибри за регулиране на храносмилането и предотвратяване на запек. Фибрите също помагат за поддържането на добро ниво на холестерола, което предотвратява сърдечни заболявания. 2 чаши салата с маруля и смесени сурови зеленчуци съдържат до 4-5 грама фибри.

 

Отслабване

 

Когато се храните с богати на фибри и високо съдържание на вода храни като зеленчуците в салатите, те запълват стомаха и червата.  Това ще ви накара да се чувствате по сити, докато се храните с нискокалорична храна, която помага да остслабвате. Избягвайте да добавяте много сирене или крутони и изберете дресинг с намалено съдържание на мазнини, като винегрет, за да остане салатата нискокалорична.

 

Снимки: Piyachok Thawornmat, marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар