Здравословни закуски за след тренировка

Всеки спортуващ човек е наясно, че възстановяването от тежките тренировки е също толкова важно, колкото и самите тренировки. Храненето след тренировка играе важна роля за това възстановяване. Тук ви преставаме 6 перфектни закуски, които ще помогнат в това начинание:

 

1. Фурми и слънчогледово масло

 

Фурмите съдържат голямо количество калий, който може да ви помогне да се съживите след тренировка. Освен това помагат за изхвърлянето на излишните количество сол и вода от организма.

 

Слънчогледовото масло (подобно на фъстъченото масло, но направено със слънчогледово семе – идеално за хора с алергии) от своя страна ви снабдява с необходимите протеини. Освен това е невероятно вкусно.

 

2. Смути с фъстъчено масло и банан

 

Това невероятно смути е подходящо както за закуска преди тренировка, така и за след нея. Можете да си го направите, като смесите банан, фъстъчено масло, бадемово мляко, протеин на прах и щипка канела.

 

Изпийте половината 30 мин. преди да влезете в залата, за да се заредите с енергия, а другата половина оставете за „десерт“. Тъй като съдържа голямо количество протеини, това смути може да ви засити за по-дълъг период от време. Канелата регулира нивото на кръвната захар, така че не се чувствате толкова изтощени след натоварването. Ако искате да дообогатите смутито, можете да добавите голяма шепа спанак или кейл.

 

Четете още: 4 мита за протеините и тренировките – част 1

 

3. Ябълки и фъстъчено масло

 

Тази след тренировъчна закуска ви снабдява с хранителни вещества и протеини. Тя е по-сладка, хрупкава и засищаща и може да ви зареди с енергия.

 

4. Сладки картофи

 

Сладките картофи съдържат голямо количество витамини, включително витамин В6, С, D, желязо, магнезий и калий. Един средно голям сладък картоф е само около 100 калории. Съдържа 0 гр мазнини, 24 гр въглехидрати, 4 гр фибри и 2 гр протеин. Въглехидратите възстановяват запасите от гликоген, изхабени по време на тежката тренировка. Най-добре е да комбинирате сладкият картоф с нетлъст източник на протеин, като пилешки гърди без кожа на грил.

 

Четете още: Истината за йогата: Не е нужно да сте гъвкави

 

5. Бадеми

 

Бадемите са изключително подходяща закуска след бърза следобедна тренировка. Можете да ги носите в себе си навсякъде (например в чантата или колата), защото не се развалят или разтапят. Протеините, които се съдържат в бадемите, помагат за възстановяването на мускулите. В една порция бадеми (22 бадема) се съдържат 160 калории, 6 гр въглехидрати, 6 гр протеин и около 3 гр фибри.

 

6. Кисело мляко с мед

 

Комбинацията от кисело мляко с мед съдържа точното количество от необходимите протеини и въглехидрати, които помагат за възстановяването на мускулите след тренировка.

Добави коментар