Здравословна детоксикация на тялото

По принцип няма научни доказателства, които показват, че тялото се нуждае от детоксикация. Въпреки това тя може да ви помогне да си изградите един по-здравословен хранителен режим. Освен това, хранителната детоксикация може да доведе до загуба на няколко килограма, което може да ви послужи като мотивация да продължите програмата.

 

Ефективната детоксикация може просто да включва избягване на обработените храни и стимулантите като кофеин и алкохол в продължение на няколко дни или седмици. Често това е всичко, което ви трябва, за да се чувствате освежени, заредени и по-леки. Тялото ви изхвърля излишните течности от организма, които може да сте натрупали oт много солената и мазна храна, която сте хапвали.

 

Първата стъпка към успешната детоксикация е създаване на оптимални нива на хидратация. Пийте по 2-3 литра вода и билкови чайове, които рехидратират вашите клетки и прочистват храносмилателния тракт. След един или два дни от тази хидратираща рутина ще забележите, че кожата и очите ви изглеждат по-сияйни и по-ясни, а коремът – по-плосък.

 

Четете още: Как да подобрите вашата диета тази пролет?

 

След това добавете в диета си изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Опитайте се всеки ден да хапвате по 3 порции салата от зеленчуци или зеленчукови супи и 2-3 порции плодове. Зеленчуковите сокове са друг начин да дадете на тялото си необходимите му витамини. Можете да добавите боб и овес към супите и салатите за повече фибри, както и някои белтъчини.

 

Мазните риби като риба тон или сьомга са подходящи за обяд и вечеря, както и останалите риби на скара и пилешките гърди, чието месо е по-постно. Между храненията опитайте лека закуска от ядки, семена, пресни плодове и други леки храни. Те ще допълнят вашия план за детоксикация.

 

Четете още: 16 билкови чая – част 1

 

Въпреки че детоксикацията може да е изключително здравословна, строгите програми, които елиминират хляба, зърнените храни, млечните продукти, тестените изделия, ориза, не трябва да се следват за повече от седмица, тъй като ще лишите тялото ви от важни хранителни вещества необходими за здравословно функциониране на организма.

Добави коментар