Здрави през лятото

По-топлите, по-дълги и по-мързеливи летни дни са идеалното време да започнете да се грижите за здравето си. През лятото можете да получите така желаното добро здраве, без да полагате твърде големи усилия. За да подобрите начина си на хранене, формата, стреса, здравето на очите и зъбите, следвайте тези 8 съвета:

 

1. Хапвайте повече горски плодове

 

Ако трябва да направите само едно нещо през това лято, за да подобрите диетата си, хапвайте по 1 купичка горски плодове дневно. Вземете си боровинки, малини, къпини, ягоди… каквото пожелаете.

 

Горските плодове помагат да се заредите с антиоксиданти, които предпазват тъканите от увреждане и намаляват рисковете от заболявания, свързани с остаряването. Боровинките и къпините са особено богати на антиоксиданти.

 

Бонус: Освен всичко останало, горските плодове са богати на фибри, които помагат за понижаването на холестерола и намаляват риска от развитие на някои видове рак.

 

2. Изцапайте се… и понижете стреса

 

За да подобрите нивото си на стрес, засадете малка градинка с цветя или билки. Ако пространството ви е наистина ограничено, можете да засадите и сандъче за балкона/прозореца.

 

Докосването на почвата действа „заземяващо“. То понижава физическия и психическия стрес. А това е изключително важно, когато се чувствате сякаш всичко около вас се движи на бързи обороти.

 

3. Използвайте конец за зъби ежедневно

 

Знаете, че трябва да го правите, за да бъдат здрави зъбите ви. За да избегнете досадата, можете да използвате конеца, докато гледате телевизия, например.

 

Четете още: Най-добрите храни през лятото

 

Използването на конец за зъби помага да намалите бактериите в устната кухина, което от своя страна води до подобряване на общото здраве. Ако го правите ежедневно, вече се справяте в грижата за себе си по-добре от 85% от всички хора.

 

4. Излезте навън и спортувайте

 

Изберете си някаква активност, която се прави на открито – разходка в планината, игра на гоненица с децата, каране на колело, ролери, плуване – така ще се отърсите от еднообразните тренировки във фитнеса.

 

И не забравяйте – семейство, което спортува заедно не само влиза във форма заедно, но и се сплотява.

 

5. Грижете се за очите си

 

За да предпазите зрението си по време на работа или навън – носете предпазни очила. Когато сте навън носете слънчеви очила, които предпазват от ултравиолетовите лъчи. Слънчевите очила предпазват от появата на катаракта (перде) и бръчици около очите в дългосрочен план.

 

Не забравяйте да защитите очите си когато спортувате или косите ливадата, например. Ако не можете да изберете очила сами – консултирайте се с лекаря си.

 

Четете още: Най-лошите храни през лятото

 

6. Време за почивка!

 

Подобрете здравето на сърцето си: възползвайте се от факта, че през лятото натоварването в работа намалява и си вземете отпуска.

 

Отпуската има множество ползи за здравето: помага за понижаване на кръвното налягане, сърдечния ритъм, нивото на кортизола (хормона на стреса). Всичко това допринася както за намаляване на обиколката на корема, така и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

7. Алкохол: Изберете леките напитки

 

Лятото е перфектното време да пропуснете твърдия алкохол и да посегнете към леките, охладени и ниско алкохолни питиета.

 

Сангрията, бялото вино и бирата са едновременно освежаващи и леки, стига да се пият в умерени количества. 1-2 чаши дневно могат да ви предпазят от сърдечно-съдови заболявания.

 

8. Не пропускайте качествения сън

 

Не се поддавайте на поривите да останете до късно през летните нощи. Вместо това поддържайте стандартния си режим на лягане и ставане. Спрете да пиете алкохол 3 часа преди да се шмугнете в леглото.

 

Освен това е хубаво да избягвате следобедния сън – освен ако не го правите всеки ден в един и същи час и с една и съща продължителност.

 

Това са 8-те изключително лесни начина да подобрите здравето си през това лято. Опитайте първо с 1-2 и след това с всичките – те са толкова лесни, че дори няма да усетите как сте ги включили в ежедневието си.

Добави коментар