Здрави зъбки на мама – здрави зъбки на малчо

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Питали ли сте се защо всъщност оралното здраве на майката е от изключителна важност за здравето на зъбите на детето?


Според множество проучвания кариесът е едно от най-честите инфекциозни заболявания сред децата в цял свят, в това число България. В САЩ например повече от 40 на сто от малките деца имат кариерси към момента на влизане в детската градина.

 

Изследванията сочат, че има сериозна връзка между оралното здраве на майката и нейните деца. Причината основно се крие в бактериите като главна роля играе известната под името Стрептококус Мутанс бактерия, която се предава от родителя (обикновено от майката), при целуване на бебето по устата или при опитването на храната на бебето със същата лъжица, с която след това ще бъде хранено то. Прекаленото натрупване на тези бактерии често е в резултат от близките контакти и с другите роднини. Това, съчетано с диета богата на храни съдържащи захари може да доведе до много тежки последици за млечните зъбки на бебето.

 

зъби, профилактика, здраве,

 

Най-неприятното е, че кухините, които образуват бактериите, които ние наричаме кариес, много бързо могат да се усложнят без дори бебето да даде признаци за това. Така че е от изключителна важност да внимавате за наличието на някакви измения по зъбките на вашето бебе. Все пак добрата новина е, че кариесът е предотвратимо заболяване.

 

Според проучване направено от Американската Педиатрична академия се разбира, че майките спазващи добра и ефективна лична хигиена на устната кухина могат драстично да намалят количеството на опасните бактерии – това включва старателно и правилно четкане на зъбите всяка сутрин и вечер след хранене и ползването на конец за зъби поне веднъж на ден. Освен това не трябва да се забравя и за важността на редовните профилактични посещения на зъболекарски кабинет и редовното професионално почистване.

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: David Castillo Dominici, artur84 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар