Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло – част 1

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Днес много практикуващи в областта на стоматологията и медицината третират устната кухина като отделна единица, без връзка към цялото тяло.

 

Как така здравето на устната кухина има такъв огромен ефект върху вашето здраве? Отговорът е съвсем прост –  това се дължи на факта, че тя е тясно свързана с всички системи на организма.

 

При някои хора се наблюдава загуба на зъби, като изключим тази на мъдреците, което довежда до проблем свързан с дъвченето, а оттам и с храносмилането. Лошото храносмилане е основа за много хронични и тежки заболявания.

 

Четете още: 4 натурални метода за избелване на зъбите

 

Лошото храносмилане започва с недостатъчно дъвчене, особено ако човек има по-малко от оптималния брой на зъбите или отделянето на слюнка не е достатъчно.

 

В допълнение, нервите, които се намират в зъбите, стимулират мозъка да произвежда невротрансмитери, които представляват химически сигнали, които нервите използват, за да комуникират един с друг. Лошата връзка между нервите вследствие на липсата на тези трансмитери може (но не винаги) да доведе до развитието на много други здравни проблеми, включително и до няколко невродегенеративни заболявания.

 

Освен това възпаленията на синуса вследствие на зъбна инфекция може да доведе до запушване на носа и от там до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка.

 

Продължава на: Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло – част 2

Добави коментар