Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло – част 2

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Продължава от: Здравето на зъбите и здравето на цялото тяло – част 1

 

През последното десетилетие, изследванията показват, че има сериозна връзка между инфекциите в устата и други здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, инсулти и диабет.

 

Тези устни инфекции включват гингивити или пародонтити (широко разпространено заболяване при повечето хора) и инфекции в кореновите канали (абсцеси на зъбите или възпаления в рамките на кореновия канал).

 

Инфекциите не засягат само зъбите и венците, те също така могат да се разпространят и в останалата част на тялото чрез кръвния поток. Други източници на инфекция включват сливиците и инфекции в челюстната кост, където са били извадени зъби.

 

Четете още: Може ли четката за зъби да ви разболее?

 

Зъбното подреждане също играе голяма роля в цялостното здраве на тялото ни. Начинът, по който зъбите контактуват при хранене, а и като цяло е изключително важно. Голяма част от нервната система участва в осигуряването на баланс между долната половина на лицето и челюстите.

 

Ако зъбите не оклудират правилно или ако даден контакт променя положението на челюстта спрямо черепа, тогава това разминаване ще окаже неблагоприятно влияние на цялостното здраве на човека.

 

Неправилните контакти и позиции на зъбите и челюстта също могат да бъдат причина за възникването на множество заболявания и естествено болка. Не се колебайте да потърсите специалист по дентална медицина за консултация.

Добави коментар