За тринадесети път у нас отбелязваме седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

До 2040 г. се очаква случаите на заболяването да се увеличат с над 200 хил.

 

От 20 до 26 януари 2020 г. за тринадесети път у нас се отбелязва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). В България инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. Стартът на седмицата за предпазване от рак на маточната шийка бе даден в сградата на Народното събрание от председателя на 44-то Народно събрание г-жа Цвета Караянчева и от председателя на ПГ на ГЕРБ и на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

 

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 98 държави в света (51% от всички страни), които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма – http://hpv-vaccine.bg.

 

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Той е най-често срещаното заболяване, свързано с човешкия папиломен вирус (ЧПВ), като почти всички случаи на РМШ могат да се дължат на HPV инфекция. През 2018 г. са регистрирани около 570 хил. заболели в света. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2040 г. техният брой да достигне близо 777 хил. През 2018 г. в света от РМШ са починали приблизително 311 хил. жени, като се очаква до 20 години техният брой да достигне 460 хил. В Европа всяка година с РМШ се диагностицират около 61 хил. жени, а близо 26 хил. умират от заболяването.

 

В България РМШ е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г.

 

Най-високият процент заболеваемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 г. с около 1300 случая годишно. Смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г. до 5.7/100 000 през 2015 г. Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу ЧПВ, с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света.

 

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, които ще бъдат разположени в сградата на Народното събрание от 22.01 до 24.01. На тях ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

 

„Най-важното нещо е превенцията и има държавна политика в тази посока. Всички знаете, че ракът на маточната шийка е лечим, има ваксина и национално финансиране за нея. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските жени, българските майки, да бъдат внимателни, отговорни и да ваксинират своите деца, за да можем максимално да ги предпазим от  тази форма на рак“, каза г-жа Цвета Караянчева.

 

„Всички ние сме обединени от мисълта и идеята, че инвестицията в профилактика има дългосрочен позитив. България е една от 98-те държави, които имат Национална програма за първична профилактика на РМШ, която се финансира от държавата. Това е изключително голямо постижение и трябва да се възползват всички български момичета от тази възможност. Другото, за което трябва всички да работим, е да се върне доверието в институциите, за действията, които предприемат в сферата на профилактиката, да се върне вярата във ваксините, в тяхната безопасност, в това, че наистина могат да спасят човешки живот“, каза д-р Дариткова.

 

„В края на 2019 г. Националният координационен съвет взе решение, че тази програма трябва да бъде продължена. Трябва да бъде продължена активната политика на държавата по отношение на профилактиката на рака на маточната шийка и това е един от основните ни ангажименти“, изтъкна заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя добави, че има много сериозни трудности по прилагането на програмата най-вече заради общественото недоверие. За да се намали то, е необходимо в този процес активно да участват общопрактикуващите лекари, гинеколозите, педиатрите, Регионалните здравни инспекции и здравните медиатори.

 

Д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, отбеляза, че е важно да се обръща внимание по отношение на възможностите на програмата и профилактиката освен на родителите и на самите момичета.

 

„За съжаление в България първичната профилактика засега не дава своите резултати, но това не означава, че трябва да се откажем. Трябва да намерим нови начини да убедим родителите на тези момичета колко е важна профилактиката“, посочи председателят на УС на Българската асоциация по онкогинекология проф. д-р Галина Чакалова. Тя добави, че през последните 20 години се установява тенденция за по-късна диагноза на заболяването и повече от 60% от болните са в трети и четвърти стадий. Така около 1200 жени се разболяват от РМШ в България и 700 умират заради късната диагностика.

 

Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове ЧПВ (16 и 18). По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета, и жени на възраст между 15 и 26 години. Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ЧПВ ваксини, Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита ЧПВ-ваксините за изключително безопасни от 2006 г. до момента.

 

Д-р Цеков обясни, че има нови доказателства, че хората, ваксинирани преди повече от 10 години, продължават да имат пълна защита срещу ваксиналните щамове ЧПВ. По думите му инвестирането в масова ваксинация на момичетата на възраст между 9-14  (преди започване на полов живот) се счита от СЗО за икономически най-ефективно средство за предпазване от РМШ. Освен това, според медицински дружества, институции и независими експерти от цял свят, масовото въвеждане на ЧПВ ваксина е оправдано и силно препоръчително.

 

„Наша е задачата да покажем огромната полза от масовата ваксинация и успехите на напредналите страни в намаляване разпространението на онкогенните ЧПВ и случаите на напреднал РМШ при постигнат ваксинален обхват над 80% сред момичета на възраст от 9 до 15-години. Усилията на здравните институции и медицинските дружества в България трябва да бъдат насочени към преодоляване на недоверието към безопасността и ефикасността на ЧПВ ваксините“, подчерта д-р Цеков.

 

Добави коментар