За слънцето, жегата и здравето

Пийте голямо количество течности

 

Увеличете количеството течности, които приемате, независимо дали водите активен начин на живот или не. Не чакайте да ожаднеете. Ако тренирате усилено когато е горещо, пийте 2-4 чаши вода, сокове или напитки за спортисти на всеки час.

 

Не консумирайте течности, които съдържат алкохол или голямо количество захар, защото те могат да предизвикат по-голяма загуба на течности. Избягвайте твърде студените напитки – те могат да предизвикат стомашни спазми.

 

Възстановете солта и минералите

 

Чрез силното потене се изхвърлят солта и минералите от организма. Но те са необходими за тялото ви и трябва да бъдат заменени. Ако спортувате, може да консумирате спортни напитки – те могат да възстановят количеството сол и минерали, които губите, когато се потите. Консултирайте се с лекаря си преди да пиете спортни напитки, ако сте минали на беден на сол режим на хранене.

 

Носете подходящи дрехи и слънцезащитен лосион

 

Носете колкото се може по-малко дрехи когато сте в къщи. Изберете лекото, светло и свободно облекло.

 

Четете още: Слънцето – полезно или коварно за кожата

 

Слънчевото изгаряне влияе на способността на тялото ви да се охлажда и причинява загуба на течности. Също така е болезнено и причинява увреждане на кожата. Затова, ако излизате навън се защитавайте от слънцето, като носите шапка с широка периферия, слънчеви очила и слънцезащитен лосион с фактор 15 или по-висок.

 

Планирайте излизанията си в горещото време

 

Ако се налага да излизате, опитайте се да го правите в сутрешните или вечерните часове. Опитайте се да си почивате по-често на сенчести места.

Не се насилвайте

 

Ако не сте свикнали да работите или спортувате когато е горещо, започнете по-бавно, като увеличавате темпото равномерно. Ако положеното усилие в жегата кара сърцето ви да бие учестено и не можете да си поемете дъх – спрете веднага. Отидете на хладно, сенчесто място и си починете. Особено ако се чувствате замаяни объркани, слаби или ви прималее.

 

Стойте на хладно

 

Стойте в добре проветрени помещения. Ако дома ви няма климатик, отидете на кафе или в някоя обществена сграда. Дори изкарването на няколко часа в тези условия може да помогнат на тялото ви да остане охладено когато се върнете в жегата.

 

Четете още: Плажът и опасностите, които ви дебнат

 

Вентилаторите могат да осигурят някакъв комфорт, но когато температурата е над 30 Со, те не могат да предотвратят заболяванията, свързани с жегата. Студените душове и климатика са много по-добри начини да се охладите.

 

Използвайте печката и котлоните колкото се може по-рядко, за да можете да поддържате по-ниска температурата в дома си.

 

Приспособете се към условията

 

Имайте предвид, че всяка внезапна промяна в температурата може да бъде стресираща за организма. Ограничете физическите активности (като спорт и др.) докато не се приспособите към жегата.

 

Четете още: Почивка с едно на ум – за жени

 

Препоръки:

 

Избягвайте горещите и тежки (мазни) храни;

Пийте голямо количество течности и възстановявайте минералите в организма.

Обличайте бебетата и децата в свободни дрехи и им слагайте шапки.

Ограничете излагането на слънце в най-горещите часове от деня.

Не оставяйте бебета, деца или домашни любимци в паркирана кола.

Осигурявайте достатъчно количество вода за домашните си любимци и я оставяйте на сенчесто място.

Добави коментар