За първи път сами с бебето

Може би сте малко нервни относно първия път, в който ще останете насаме с бебето. Откакто бебето е пристигнало, вие с жена си, сте били неразделни. Но в края на краищата, вашата партньорка е майката, ако кърми тя вероятно е единствения източник на храна за бебето. И вероятно е основен източник за бебето на любов и грижи.

 

Така че, ако мама реши да излезе за няколко часа – да пазарува или да отиде на обяд с приятелки, то татко трябва да остане в качеството си на детегледач на бебето.

 

Ето няколко съвета за да се подготвите да останете сами с бебето:

 

Запасете се с необходимото. Бебетата се нуждаят от много неща. За да бъдат щастливи и да се чувстват комфортно. Уверете се, че имате достатъчно пелени под ръка, заедно с необходимите мокри кърпички и бебешки крем, ако е необходимо. Нищо не прави бебетата по нещастни от мокрия и мръсен памперс за продължителен период от време. Уверете се че имате бутилка с формула или кърма на разположение.

 

Четете още: Свързване с вашето дете: Ръководство за нови бащи

 

Настройте таймер. Лесно е да се ангажирате с разни неща и да загубите представа за времето. Най-малко на всеки час проверявайте пелената. На всеки няколко часа бебето се нуждае от храна. Игнорирането на часовника е риск за вас и бебето.

 

Не планирайте нищо друго. Да бъдете гледач на новороденото изисква пълното ви внимание, поне докато то е будно. Изключете телевизора и компютъра. Не притичвайте постоянно от стаята към кухнята. Отдайте цялото си внимание на бебето и се възползвайте от възможността да се свържете с него.

 

баща, бебе

 

Докато сте натоварени. Търпение, търпение, търпение. Бебетата изискват много от нас, когато сме с тях. Но не търсете бързо решение, ако се занимавате с храненето, смяната на пелените или приспиването. Това може да отнеме дълго време.

 

Запазете спокойствие. Един от най-големите страхове, пред които бащите се изправят, е да не изпуснат ситуацията извън контрол. Не губете самообладание, дори ако нещата не вървят по план. Времето прекарано с детето е най-важното.

 

Четете още: Изненадите на бащинството

 

Внимавайте за знаци. Ако бебето плаче много, вие трябва да изключите очевидното. Проверете пелената, проверете дали бебето е гладно. Ако не е това, може бебето да е уморено и да се нуждае от малко пространство или просто плаче за майка си. Постарайте се да отделите по 10 секунди за всяка стратегия, ако не работят опитайте нещо друго. Ако бебето е изморено, то може да заспи докато го полюшвате на рамото си ходейки. Ако се нуждае от пространство, оставянето му в леглото за малко ще го успокои. Ако се нуждае от майка си опитайте се да го утешите. Често спокойната музика помага в тези ситуации.

 

Не бъдете горделиви. Ако не можете да намерите решение за определена ситуация, не бъдете прекалено горди и се обадете за помощ. Обадете се на жена си, на майка си, на приятел. Не позволявайте да се ядосвате или разстройвате. Нуждите на бебето са на първо място.

 

баща, бебе

 

Не оставяйте бебето и не бягайте. Когато майката се прибере вкъщи, тя вероятно ще иска да прегърне бебето, дори то да е щастливо и да се чувства удобно. Позволете на майката да го направи, но отделете няколко минути да останете заедно като семейство. Това ще помогне да подобрите настроението си, а също и това на бебето.

 

Поемете дълбоко дъх. Не само една въздишка на облекчение, но отделете малко време да се съберете. Запомнете всички положителни емоции през последните няколко часа прекарани с вашето бебе. Имахте ли възможност да го гледате в очите и да го накарате да се усмихне? Ако сте имали трудни моменти, то споделете своя опит с партньорката си и поискайте съвети за следващия път.

 

Четете още: Да бъдеш баща – стресиращо ли е?

 

Осъзнайте, че ставате по-добри. Тъй като бебето започва да расте, моментите с него ще стават все по-добри. Придържайте се към положителното отношение и имайте надежда, и вие ще откриете, че е по-лесно и по-лесно да се грижите за бебето си дори и за кратко време.

 

Няма нищо по-добро в живота на бащата от развитието на отношения с децата му, този процес започва от началото на техния живот. Като развиете увереност в ролята си, ще се насладите на процеса и резултатите ще са все по-добри с течение на времето. 

 

Снимки: deep shot , Nationaal Archief, jenny downing Foter.com

Добави коментар