За майките и многото им функции…

Автор: Неви Боджукова

Семеен консултант

 

Многофункционалната майка или тази, която се е нагърбила с много роли, някои, от които дори не са нейни. Коя всъщност е тя и защо е станала такава? Този въпрос все по-често се надига в душата на съвременната жена и все по-често тя се замисля, трябва ли да бъде мъжко момиче и дали наистина иска това?

 

Сега ще се опитам да изрисувам профила на многофункционалната жена и майка, с която често се сблъсквам, а на вас ще оставя да решите каква е тя за вас.

 

Многофункционалната майка много често бива определяна като силна и справяща се, определения, които носят голяма отговорност и понякога тежат на нейните крехки женски рамене. Определения, които не ѝ позволяват да бъде слаба, да греши, да поиска помощ.

 

Многофункционалната майка много често е перфекционист, много взискателна към себе си и околните. Тя е силно контролираща, защото само тогава, когато държи всичко в свои ръце се чувства спокойна, че ще бъде свършено, както трябва. Затова и предпочита да върши повечето неща сама, въпреки, че се оплаква, че никой не ѝ помага.

 

Четете още: Семейният консултант – помощ, разбиране, подкрепа – част 1

 

Многофункционалната майка е такава, независимо дали има мъж до себе си или сама отглежда децата си, защото не знае как да бъде слаба. Още от детството си тя е научила, че това да успява сама, да бъде силна, да е равна с мъжът до нея, да има професия (много често мъжка) ще я издигне в очите на обществото и тя ще спечели уважението на околните, но дали това ще я направи щастлива?

 

Многофункционалната майка съчетава в себе и женски и мъжки роли, много често дори забравя за своите, и тогава действа и живее като мъж. Грижи се за децата, съпругът, домът, колата. Бори се за успехи в кариерата и повишение, респективно по-висока заплата. Също така организира семейните ваканции, помага на родителите си, и нито за миг не си позволява да мисли за това, че има нужда някой да се погрижи за нея, да свърши нещо вместо нея, да ѝ помогне, защото не вярва, че би могъл да се справи. Тя уж иска почивка, а не е готова да пусне юздите.

 

Многофункционалната майка е „пример за подражание” в обществото. Тя често чува „Браво!”, но и много често се чувства неудовлетворена. Може би ви изниква въпроса от къде идва тази неудовлетвореност, след като успява да се справи с толкова много неща. Ами, истината е, че без да иска тя е затворила някъде дълбоко в себе си своята слаба страна, своята най-важна роля, своята същност – да бъде просто жена! Забравила е, че „Венера е силна, когато е слаба!”

 

Четете още: Новата роля в живота ви. Добър баща или добър съпруг? А защо не и двете?

 

Може би това се е случило, защото никой не я научил, че да бъде нежна, чувствителна, грижовна, романтична, да бъде онази, която дава увереност на мъжа до нея, позволявайки му да бъде силен и да ѝ помага е достатъчно! Защото е разбрала, че през цялото време всъщност е робувала на обществото и неговото мнение и е потискала себе си.

 

Точно заради това, тя много често усеща, че нещо не е наред, че нещо не ѝ достига, че е уморена от това да търси нечие одобрение и да бъде перфектна. И колкото и да се стреми към това и дори, когато го постига в нея се надига недоволство, защото тя е избягала от себе си и своята природа.

 

Ето такава е ролята на многофункционалната жена и майка – добре изглеждаща отстрани, но не носеща онова удовлетворение и щастие, към което всяка от нас се стреми!

 

Когато се опитваме да бягаме от себе си и да бъдем други, ние не ставаме по-добри, не живеем по-добре и не обичаме повече, напротив. Тогава душите ни започват да крещят, че нещо не е наред, че имат нужда от промяна, от връщане назад, имат нужда да бъдем просто жени!

Добави коментар