хашимото, бременност, щитовидна жлеза, хипотиреоиди

За бременността с Хашимото

Хашимото е хронично автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Пациентът, страдащ от това заболяване, отделя по-малко хормони на щитовидната жлеза – състояние, наречено хипотиреоидизъм.

 

Въпреки че щитовидната жлеза претърпява физиологични промени по време на нормална бременност и тези промени се дължат на промяната в метаболитните нужди на майката и на плода, хипотиреоидните състояния, като Хашимото, считащи се за патологични (различни от нормалните), изискват специално внимание. Ето и няколко неща, на които бъдещите майки трябва да обърнат внимание, в случай, че страдат от Хашимото:

 

Какви съображения трябва да имам при планирането на бременност в случай, че имам Хашимото?

 

Специфичните съображения, които трябва да се вземат предвид, варират в зависимост от конкретното състояние на всяка пациентка, но тъй като хипотиреоидизмът може да е причина за безплодие, това е първото нещо, на което трябва да се обърне внимание. Освен това трябва да сте наясно, че при жените с Хашимото рискът от спонтанен аборт в първия триместър е повишен.

 

Жените, които подозират че имат хипотиреоидизъм, но не са диагностицирани трябва да говорят с личния си лекар. Той може да им назначи скринингови изследвания, за да изясни какво е състоянието им преди забременяването.

 

Ако страдате от това заболяване е важно да продължите да приемате лекарствата си редовно преди да забременеете, за да поддържате нивото на хормоните в норма. Това може да намали риска от спонтанен аборт и да повиши шансовете за нормална бременност без усложнения.

 

Четете още: Какво не трябва да правите, ако искате да забременеете?

 

Ще мога ли да взимам лекарствата си по време на бременността?

 

По време на бременността не само ще можете да взимате лекарствата си, а и това ще се изисква от вас, за да поддържате нормално нивото на хормона на щитовидната жлеза. Има специфичен диапазон за нивото на хормона, който трябва да се поддържа през всеки триместър. Лекарят ви ще ви предпише подходяща доза в зависимост от това в кой етап на бременността си сте. За да го направи, ще е необходимо да си правите серия от изследвания. На базата на получените резултати, лекарят ще прави корекции на количествата на лекарствата по време на бременността и в следродилния период. Следвайте стриктно указанията на лекаря си по този повод.

 

По-голям ли е рискът да предам състоянието си (хипотиреоидизъм) на детето си, отколкото ако имах хипертиреоидизъм?

 

Тъй като и двете състояния могат да се получат в резултат от автоимунни патологии, отговорът зависи от това дали анормалните антитела са успели да преминат през плацентата и дали са предизвикали реакция във фетуса. Въпреки това, шансовете бебето ви да е съвсем здраво са много добри.

 

Четете още: Как да се подготвите за бременността?

 

Има ли хомеопатичен метод, чрез който да помогна на тялото си да се адаптира по-лесно към промените, предизвикани от бременността и който да помогне с хипотиреоидизма?

 

Както при повечето заболявания в наши дни, в книгите и интернет могат да се открият множество естествени средства, за които се предполага, че помагат. Много малко от тях са изследвани. Повечето препоръки акцентират върху правилното хранене и избягването на предпоставките, за които се смята, че могат да отключат Хашимото или поне да допринесат за неговото развитие.

 

Доброто хранене е препоръчително за всички бременни жени. Има стотици препоръки свързани с храненето и добавките за предотвратяване или лечение на хипотиреоидизъм по време на бременността. Каквото и да решите, обсъждайте всяко нещо, което смятате да предприемете с лекаря си, преди да го направите.

 

Какво трябва да попитам своя лекар?

 

Кога и с колко трябва да се коригират медикаментите, които приемам, по време на бременността?

Има ли натурални средства, които са ефективни и безопасни по време на бременността?

Колко често трябва да изследвам нивото на хормоните си по време на бременността?

Има ли нещо, което мога да направя, за да сведа до минимум шансовете антитела да преминат през плацентата?

Какви са специфичните симптоми, индикиращи проблем с щитовидната жлеза по време на бременността, за които трябва да следя?

 

Снимки: Foter.com

Добави коментар