Защо хората се депресират на Коледа?

Коледа уж трябва да е най-щастливият момент от годината – всеки трябва да получи възможността да се наслади на приятната компания на семейството и приятелите си.

 

Но според статистиките Коледа е моментът от годината, в който нивото на депресия е най-високо. В болниците и полицейските участъци, се отчита най-висок процент на самоубийства и опити за такива. Психиатри и психолози съобщават за значително повече пациенти с депресия.

 

Въпросът е защо? Дали заради лошото време, кратките дни и като цяло сезонните афективни разстройства? Със сигурност всяко от изброените може да бъде добра причина за депресия, но изглежда, че Коледната депресия се дължи повече на нереалистични очаквания и прекомерно самоанализиране.

 

коледа, депресия, хора

 

При някои хора, депресията покрай Коледа идва от прекомерната комерсиализация на празника с акцент върху подаръците и „идеалните“ социални дейности. За други хора, Коледата води до прекомерен самоанализ върху собствения живот, сравнявайки се с другите и техните успехи.

 

Четете още: Съвети за пътуване за Коледните празници

 

Други хора стават неспокойни заради постоянния натиск и напрежение, най-вече търговски. Хората се стресират от парите, които са похарчили и евентуално нарастващите дългове. Друга възможна причина е притеснението дали ще оправдаят очакванията за социалните и семейни събития. Възможно е човек, претърпял загуба на свой близък, да се чувства изключително самотен и депресиран именно по Коледа.

 

Ето и какво можете да направите, ако усещате, че изпадате в подобно състояние на Коледа:

 

коледа, депресия, хора

 

• На първо място, ако депресията е сериозна и много ви тормози, консултирайте се със специалист по ментална медицина.

• Определете граници по отношение на разходите си за подаръци и социални събития.

• Не приемайте нищо, което гледате по телевизията или чувате от приятели като „Идеалната Коледа“. Не очаквайте нищо и просто се наслаждавайте на времето, прекарано с близките си.

• Включете се в благотворителна инициатива. Изпратете подарък на дете или помогнете на някой в нужда.

 

Четете още: Как да избегнете коледното пазаруване в последния момент

 

• Бъдете благодарни за хубавите неща в живота ви и не се концентрирайте толкова върху това, което нямате.

• Избягвайте да преанализирате ситуациите.

• Инициирайте и правете интересни и забавни неща.

• Ако сте религиозни, включете се в църковни дейности, фокусирани върху по-голямото значение на Коледа.

• Съсредоточете се върху добрите неща, които Коледа носи – възможност да бъдете малко по-добри и да прекарате време с близките си.

 

коледа, депресия, хора koleda-depresia-hora

 

Коледният сезон е труден за много хора в нашето общество. За хората, изпаднали в депресия, това е подходящ момент да решат проблемите си и да погледнат по по-позитивен начин на живота си. 

 

Снимки: Ryan_M651, KellyB., P. Marioné, jbdenham Foter.com

Добави коментар