Защо сме по-здрави през лятото?

Активността на човешките гени се променя със смяната на сезоните и това води до настъпващи промени и в имунитета. Сезонните промени в генната активност означават, че имунната система се променя през зимата, поради което са възможни повече възпаления.

 

Симптомите, свързани с възпалителните заболявания, като сърдечни заболявания и ревматоиден артрит, често се влошават през зимата. Хората са по-здрави през лятото и това вероятно се дължи именно на сезонните промени.

 

В съвременната среда увеличаването на провъзпалителния статус на имунната система през зимата помага да се обясни пика в заболеваемостта от някои от най-често срещаните заболявания, причинени от възпаления.

 

В проведено изследване, специалистите разглеждат генетични данни от кръвни проби и мастна тъкан на повече от 16 000 души, живеещи в северното и южното полукълбо. Изследователите установили, че активността на почти ¼ от всички човешки гени – 5136 от 22822 гена, варира през различните сезони. Някои гени са по-активни през лятото, докато други – през зимата.

 

Четете още: Здрави през лятото

 

Изследователите установяват, че тези сезонни промени в генната активност се отразяват върху човешките имунни клетки и състава на кръвта. Например, по време на зимата на Северното полукълбо, имунната система на хората, живеещи там, има провъзпалителни профили и нивата на протеините в кръвта, които са свързани със сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, са се увеличили в сравнение с нивата през лятото.

 

Това може да обясни защо честотата и симптомите на някои заболявания, свързани с възпалителен процес, включително сърдечно-съдови заболявания, автоимунни заболявания и психиатрични заболявания, достигат свръх през зимата.

 

За разлика от това, един ген, наречен ARNTL, е по-активен през лятото, отколкото през зимата. Проведени проучвания върху мишки показват, че този ген потиска възпалението, което също може да обясни защо нивата на възпаления през лятото са по-ниски.

 

Възможно е сезонните вариации в дейността на имунната система да имат еволюционни корени. Хората са били подготвени да придобиват провъзпалителна среда в телата си през различните сезони, през които агентите за инфекциозни заболявания циркулират. Тази провъзпалителна среда помага на хората да се борят с инфекциите.

 

Четете още: Най-добрите храни през лятото

Има логика в това, че имунната ни система се адаптира, за да се справи с вариациите на инфекциите, тъй като инфекциите се смятат за една от основните причини за смъртност през по-голямата част от човешката история. Въпреки че този имунен отговор помага за борбата с инфекцията, той влошава други състояния, свързани с възпалението.

 

Не е ясно точно какъв механизъм води до сезонните вариации на имунната система. Това обаче може да включва така наречения циркаден часовник, който помага за регулирането на съня и е частично контролиран от промените в дневните часове.

 

Имайки предвид, че имунната ни система ни поставя под повишен риск от заболяване, свързано с прекомерното възпаление в по-студените и по-тъмни месеци и предвид ползите от витамин D, който си набавяме благодарение на слънчевите лъчи, има причина лятото да сме по-здрави!

Добави коментар