Защо сме дебели?! Правилно хранене при децата и възрастните!

Автор: Златин Михайлов

Фармацевт/Специалист по храненето

 

Като специалист по храненето, напълно подкрепям ползите от здравословно хранене и осъждам вредата от безконтролното и необмислено консумиране на вредни храни, колкото да залъжем глада си.

 

Мили родители и деца, вафличките, кроасаните, джобовете и пиците не трябва да бъдат повече от 10% от общия прием на храна. Приемането на такива храни е чиста отрова както за нас, така и за нашите деца. Вместо една вафла, накарайте детето да изяде плод, който му харесва. Вместо джоб пълен с полуфабрикати му направете сандвич с пълнозърнест или черен хляб, зеленчуци и филе, например. Бъдете сигурни, че дори в момента да не ви се отразява, нездравословната храна може да има много сериозни последствия.

 

Kакви количества от различните хранителни групи трябва да приемат един здрав възрастен и едно здраво дете?

 

Не забравяйте, че всяко едно заболяване, дори и затлъстяването, променя процентите в полза на едни или други храни. Да обобщим нещата така:

Макарони, хляб, зърнени храни, картофи, ориз – 30-36% (Деца: 25–30%)

 

храни, хранене, вредни, хляб, макарони

 

Не забравяйте да наблегнете върху варените и печените продукти, като избягвате пържените. Избягвайте чистото рафинирано бяло брашно.

Плодове и зеленчуци – 30–36% (Деца: 25-30%)

 

храни, хранене, вредни, месо, зеленчуци

 

Наблегнете повече на зеленчуците, отколкото плодовете. Желателно е те да бъдат сурови, защото при топлинна обработка голяма част от витамините се инактивират. Въпреки това, дори и преминали топлинна обработка, зеленчуците съдържат голямо количество полезни за организма баластни вещества.

 

Плодовете е добре да бъдат на половината от количеството на зеленчуците (например – 25% на 12% в полза на зеленчуците) от общия дневен прием. Все пак съдържат прости захари (макар и фруктоза), които при прекомерни количества започват да се лепят по тялото.

Месо, птици, риба – 10-13% (Деца: 15-20%)

 

храни, хранене, вредни, месо, зеленчуци

 

Протеините са полезни, но в по-високи количества затормозяват работата на стомаха, черният дроб и бъбреците. Нека количеството им бъде равно на това на плодовете – 1/2 от това на зеленчуците и 1/3 от това на зърнените храни.

Мляко, млечни продукти – 10–13% (Деца: 15-20%)

 

храни, хранене, вредни, мляко, млечни продукти

 

Нека количеството им бъде еднакво с това на месата и плодовете – 1/2 от това на зеленчуците и 1/3 от това на зърнените храни. Учените имат много спорове относно това дали млечните храни са полезни и до колко, но все още няма достоверни доказателства за това, че те трябва да се избягват. Но да не забравяме все пак – млечните продукти съдържат голямо количество наситени мазнини, полезни в малки но вредни в големи количества.

Захар, захарни изделия, мазнини – 2–6%.

 

храни, хранене, вредни, захар

 

Организмът има нужда и от тази храна, но в изключително малки количества. Наблягайте на шоколада, но натуралния. Избягвайте торти, пасти, вафли. Опитайте се да замените бялата захар с пчелен мед. За салатите използвайте слънчогледово олио и зехтин, а за топлинна обработка – животински мазнини. Изключете маргарина от менюто си. Изключително вреден е. Добре e, ако обичате сладко, страхувате се от напълняване и използвате изкуствени подсладители, да ги замените с естествени, например стевия.

Относно децата, процентите са подобни, но с превес на месото и млечните продукти за сметка на въглехидратите като хляба, макароните и други. Нека зърнените храни, като мюслито, макароните, спагетите, хлябът, картофите и оризът се консумират само сутрин и на обяд, а вечер да се наблегне на месо, риба, млечни продукти и зеленчуци.

 

Още интересни материали можете да намерите тук.

Снимки:FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар