Защо слънчевите очила не са само аксесоар?

Повечето от нас не излизат на разходка в парка или на плаж, без да се погрижат за кожата си със слънцезащитен лосион. Много по-малко хора обаче, осъзнават нуждата от защита на очите, а именно – чрез слънчеви очила.

 

Очите са също толкова уязвими от трайни увреждания в следствие от слънчевите лъчи, колкото и всяка друга част от тялото на човек. Продължителното излагане на ултравиолетови лъчи, може значително да повиши риска от катаракта – една от водещите причини за слепота в напреднала възраст в света.

 

Все пак можем да намалим риска и вредата на слънчевите лъчи за очите ни, като просто носим слънчеви очила всеки път като излизаме на слънце. Излагането на ултравиолетовите лъчи може да доведе до трайно увреждане на очите, което да се прояви след дълго време.

 

Специалистите тепърва осъзнават рисковете от ултравиолетовата радиация и разбират, че те са доста по-големи, отколкото са мислили. Няма „безопасна“ доза ултравиолетови лъчи, когато говорим за катаракта, а това означава, че хората на всички възрасти, от всички раси и пол, трябва да защитават очите си от слънчевата светлина през цялата година.

 

Носенето на качествени слънчеви очила е от изключително голямо значение за доброто здраве на очите. Децата, изложени на слънчева светлина, са още по-уязвими, защото очите им са по-деликатни от тези на възрастните и съответно са по-застрашени. Децата трябва да бъдат насърчавани да носят слънчеви очила от съвсем ранна възраст.

 

Добрата новина е, че не е нужно да плащате цяло състояние за добри очила. Преди да закупите очила, тествайте дали имат UV (ултравиолетова) защита. Не е важно колко е скъпа и популярна марката, а високото качество на стъклата. Не забравяйте, че ако слънцето е достатъчно силно да изгори кожата ви, то може да нанесе сериозни щети и на очите ви.

 

Четете още: Съвети за здрави очи

 

Важно е да запомните, че слънчевите очила не се носят само през лятото. Ултравиолетовите лъчи са вредни и през зимата. Хубаво е да носите слънчеви очила например когато ходите на ски. Снегът, както и водата, отразяват UV лъчите и количеството светлина, която попада в окото, се увеличава.

 

Как да изберете добри очила?

 

Има стотици варианти на слънчеви очила от 2 лв. до 500 лв. Цената обаче не е най-добрият показател за това дали очилата са качествени. Често високите цени отразяват модните тенденции и марките. Най-важният показател е стъклата да имат добра защита.

 

Изберете очила, които предпазват цялата област на очите, включително и клепачите. Ако са плътно прилепнали, това допълнително ще попречи на UV лъчите да достигат до окото. Не е задължително по-тъмните стъкла да осигуряват по-добра защита от по-светлите или цветни.

 

Четете още: Пет начина да лекувате слънчевото изгаряне

 

Пробвайте очилата и извън магазина. Това ще ви даде по-реално усещане за светлината, стъклата и очилата като цяло.

 

Цветът на слънчевите очила няма никакво значение, изберете според личния си вкус. Ако избирате очила за шофиране, уверете се, че цветовете са лесно разпознаваеми от разстояние.

 

Ако носите диоптрични очила, можете да си поръчате слънчеви диоптрични очила, при които стъклата имат слънчев филтър и са оцветени.

 

Най-често срещаните слънчеви очила са изработени от пластмаса, която е лека и удароустойчива. Вероятно очилата ви няма да се счупят ако ги изпуснете, но дори и да го направят, няма да се пръснат на хиляди стъклени парченца. Това ги прави подходящи за спорт и други активни дейности. Разбира се, можете да си вземете и очила със стъкла, вместо пластмаса, но по-добре не ги използвайте за спорт навън или други екстремни дейности.

 

Четете още: Безопасност за децата на слънце. Фототипове детска кожа

 

Детски слънчеви очила

 

Детските очи са много по-уязвими към UV лъчите, защото лещите им са по-деликатни. Уверете се, че слънчевите очила на вашето дете прилепват плътно и изберете удароустойчив модел, за да предотвратите нараняване на очите при евентуално падане на детето по лице.

 

Моделите, които са издължени настрани са идеални за деца, защото едновременно защитават по-добре очите и не изпадат толкова лесно при игри, тичане и други детски забавления.

 

Кога трябва да носите слънчеви очила?

 

Според специалистите, трябва да носим слънчеви очила всеки път, когато сме изложени на силна слънчева светлина за повече от 10 мин. От средата на април, до края на септември, нивото на UV лъчите е 3 пъти по-високо, от колкото е било през зимата. През лятото UV лъчите могат да се увеличат до 10 пъти.

 

Четете още: Как да третираме слънчевото изгаряне?

 

Винаги носете слънчеви очила ако се препичате на слънце, занимавате се с градинарство или сте навън между 11 и 14 ч. В този период абсорбираме около 70% от вредната UV радиация.

 

Консултирайте се с лекаря си дали медикаментите, които взимате, могат да повлияят на светлочувствителността ви. Някои лекарства могат да ви направят по-чувствителни към ултравиолетовите лъчи и да доведат до обриви или обезцветяване на кожата.

 

Пациенти с псориазис трябва да носят слънчеви очила със 100% блокиране на UV лъчите винаги, когато са навън.

 

Когато шофирате, особено срещу слънцето рано сутрин или привечер, отблясъците от слънцето представляват истинска опасност на пътя. Вече има специални лещи за шофиране, които убиват отблясъците и така ви помагат да шофирате по-безопасно.

Добави коментар