Защо се появяват луничките?

Ако имате лунички, може би сте забелязали, че ако прекарате цял ден на слънце, те стават по-лесно забележими. За да разберете, защо се случва това, първо трябва да разберете всъщност защо се появяват луничките.

 

Ние всички имаме клетки в кожата си, които се наричат меланоцисти. Тези клетки са специализирани да ни защитават от вредните ултравиолетови лъчи, като произвеждат пигментния протеин, наречен меланин. Меланинът действа като чифт слънчеви очила за кожата, като я прави по-тъмна. При повечето хора, тези меланоцисти са разположени равномерно по цялото тяло, но при някои са събрани на групички и по този начин се оформят луничките.

 

Четете още: Слънчева алергия

 

Ако меланоцистите ви са разпределени равномерно и прекарате малко време на слънце без да имате слънцезащитен продукт, най-вероятно ще получите хубав равен тен. Но ако са на групички, излагането на слънце ще доведе до появата на по-тъмни петънца по тялото и лицето – лунички. И тъй като в част от кожата ви няма да се образува меланин – най вероятно ще изгорите.

 

лунички, слънце, меланоцисти

 

Някои хора, които не са имали лунички като деца, могат да ги получат заради регулярно излагане на слънце. Най-често луничките се развиват по лицето и ръцете, тъи като те най-често се излагат на слънце. Ако искате да се предпазите от появата на лунички, трябва да използвате слънцезащитни средства, да избягвате слънцето или другите източници на ултравиолетови лъчи, като солариумите.

 

Четете още: Слънцето – полезно или коварно за кожата?

 

За съжаление, при хората с лунички има по-голям риск от развитието на рак на кожата. Трябва да ги наблюдават и да се консултират с лекар, ако забележат необичайни промени в тях.

 

Добави коментар