въглехидрати, паста, фибри, храни, боб

Защо се нуждаем от въглехидратни храни? – част 1

Една трета от храната, която приемате, трябва да се състои от въглехидратни храни, като картофи, ориз, хляб, паста и зърнени култури. Тези храни са неделима част от здравословната балансирана диета.

 

Разбира се, хубаво е да се спрете на пълнозърнестите варианти на хляба и пастата, както и на кафявия или черния ориз, защото по този начин ще увеличите дневния си прием на фибри.

 

въглехидрати, паста, фибри, храни, боб

 

Защо се нуждаем от въглехидратни храни?

 

Въглехидратните храни са добър източник на енергия и главен източник на множество необходими хранителни вещества в диетата. Освен нишесте, те съдържат фибри, калций, желязо и витамини от групата В.

 

Някои хора смятат, че консумацията на тези храни води до напълняване, но истината е, че 1 гр мазнини съдържа 2 пъти повече калории от 1 гр въглехидрати. Ако внимавате за количеството мазнини, които използвате докато готвите, можете да ограничите калорийното съдържание на ястието.

 

Четете още: 5 храни, забавящи стареенето

 

Въглехидратните храни и фибрите

 

Пълнозърнестите варианти на въглехидратни храни и картофите с кора са добър източник на фибри. Фибри (влакнини) е общо название, което се дава на широк кръг от съединения, намиращи се в клетъчните стени на зеленчуците, плодовете, бобовите и зърнените култури.

 

Фибрите са несмилаеми и помагат на другите храни и отпадни продукти да преминат през храносмилателната система по-лесно. Те помагат за поддържането на доброто състояние на червата. Освен това ни засищат по-бързо, което означава, че е по-малко вероятно да преядем ако ги консумираме. Това е и причината пълнозърнестите продукти да са добър избор когато се опитваме да отслабнем.

 

въглехидрати, паста, фибри, храни, боб

 

Някои видове фибри, срещащи се в плодовете и зеленчуците, като ябълките, ряпата, сладките картофи, овеса и бобовите култури, могат частично да се обработят от стомаха. Те могат да помогнат за редуцирането на холестерола в кръвта.

 

Как можете да включите въглехидратните храни в менюто си?

 

Ако спазвате тези съвети ще включите необходимото количество въглехидратни храни в диетата си:

 

Четете още: Как да се храните здравословно на Великден?

 

За закуска:

Търсете пълнозърнесто мюсли или го добавяйте в любимото си мюсли.

През зимата можете да хапвате овесена каша – тя едновременно ще ви засити и ще ви стопли.

Многозърнестите (овесени, ръжени, пшенични, ечемични и т.н.) ядки с кисело мляко и пресни плодове са страхотна лятна закуска.

 

въглехидрати, паста, фибри, храни, боб

 

За обяд и вечеря:

Хапнете печени картофки за вечеря. Не белете кората, за да приемете повече фибри.

Когато хапвате наденички с картофено пюре, например, ограничете броя на наденичките и ги заменете с пресни или сварени на пара зеленчуци.

Не слагайте прекалено много сос в спагетите и пастата си, но не намалявайте количеството на зеленчуците.

Опитайте различни видове хляб – със семена, ядки, пълнозърнест, ръжен.

Заменете белия ориз с кафяв, черен или друг вид небелен ориз. Можете да го приготвите както на ястие, така и на салата.

 

Продължава на: Защо се нуждаем от въглехидратни храни?част 2

Добави коментар