Защо се нуждаем от въглехидратни храни? – част 1
Една трета от храната, която приемате, трябва да се състои от въглехидратни храни, като картофи, ориз, хляб, паста и зърнени култури. Тези храни са неделима част от здравословната балансирана диета.
Разбира се, хубаво е да се спрете на пълнозърнестите варианти на хляба и пастата, както и на кафявия или черния ориз, защото по този начин ще увеличите дневния си прием на фибри.
Защо се нуждаем от въглехидратни храни?
Въглехидратните храни са добър източник на енергия и главен източник на множество необходими хранителни вещества в диетата. Освен нишесте, те съдържат фибри, калций, желязо и витамини от групата В.
Някои хора смятат, че консумацията на тези храни води до напълняване, но истината е, че 1 гр мазнини съдържа 2 пъти повече калории от 1 гр въглехидрати. Ако внимавате за количеството мазнини, които използвате докато готвите, можете да ограничите калорийното съдържание на ястието.
Четете още: 5 храни, забавящи стареенето
Въглехидратните храни и фибрите
Пълнозърнестите варианти на въглехидратни храни и картофите с кора са добър източник на фибри. Фибри (влакнини) е общо название, което се дава на широк кръг от съединения, намиращи се в клетъчните стени на зеленчуците, плодовете, бобовите и зърнените култури.
Фибрите са несмилаеми и помагат на другите храни и отпадни продукти да преминат през храносмилателната система по-лесно. Те помагат за поддържането на доброто състояние на червата. Освен това ни засищат по-бързо, което означава, че е по-малко вероятно да преядем ако ги консумираме. Това е и причината пълнозърнестите продукти да са добър избор когато се опитваме да отслабнем.
Някои видове фибри, срещащи се в плодовете и зеленчуците, като ябълките, ряпата, сладките картофи, овеса и бобовите култури, могат частично да се обработят от стомаха. Те могат да помогнат за редуцирането на холестерола в кръвта.
Как можете да включите въглехидратните храни в менюто си?
Ако спазвате тези съвети ще включите необходимото количество въглехидратни храни в диетата си:
Четете още: Как да се храните здравословно на Великден?
За закуска:
• Търсете пълнозърнесто мюсли или го добавяйте в любимото си мюсли.
• През зимата можете да хапвате овесена каша – тя едновременно ще ви засити и ще ви стопли.
• Многозърнестите (овесени, ръжени, пшенични, ечемични и т.н.) ядки с кисело мляко и пресни плодове са страхотна лятна закуска.
За обяд и вечеря:
• Хапнете печени картофки за вечеря. Не белете кората, за да приемете повече фибри.
• Когато хапвате наденички с картофено пюре, например, ограничете броя на наденичките и ги заменете с пресни или сварени на пара зеленчуци.
• Не слагайте прекалено много сос в спагетите и пастата си, но не намалявайте количеството на зеленчуците.
• Опитайте различни видове хляб – със семена, ядки, пълнозърнест, ръжен.
• Заменете белия ориз с кафяв, черен или друг вид небелен ориз. Можете да го приготвите както на ястие, така и на салата.
Продължава на: Защо се нуждаем от въглехидратни храни? – част 2