Защо сексът може да е болезнен?

Има няколко причини, които могат да причинят болка по време на секс. Не се опитвайте да я пренебрегвате – болката е начина на тялото да даде сигнал, че нещо не е наред.

 

Ако усещате болка или парене по време на секс е много вероятно да имате някаква вагинална инфекция. Вагиналните инфекции най-често са предизвикани от включват гъбична инфекция, бактериална вагиноза и трихомониаза.

 

Ако забележите специфична миризма или засилено течение, което е нехарактерно за вас, болка при уриниране или сърбеж в гениталната област, задължително посетете акушер-гинеколог. Някои от тези симптоми могат да се получат в следствие от инфекция предадена по полов път. Уверете се, че и вашият партньор ще се лекува и провери за евентуален проблем.

 

секс, болка, вагина, инфекция, лубрицант

 

Понякога сексът може да бъде болезнено преживяване, просто защото лигавицата на вагината ви е по-суха отколкото трябва, а движението по време на половия акт причинява триене, дразнене или болка ако няма необходимата лубрикация.

 

Може би знаете, че вагината произвежда собствен лубрикант. Съответно тялото ви произвежда повече от него в моментите, когато сте сексуално възбудени. Ако прибързате със сексуалния контакт преди да сте готова за него, може вагината ви да е твърде суха и това да предизвика болка.

 

Четете още: Вагинизъм

 

При полов акт, не забравяйте да използвате презервативи, за да избегнете предаването на инфекции или забременяване. Добавянето на лубрикант може да помогне да се чувствате по-комфортно по време на секс и да премхне болката. Избягвайте ароматизирани или обезболяващи лубриканти.

 

Повечето латексови презервативи са опаковани с малко количесто лубрикант. Това помага за удобството. Никога не използвайте масло, лосион или вазелин като смазка, те могат да причинят скъсване на презерватива.

 

секс, болка, латексови презервативи, алергия

 

Четете още: Женските сексуални проблеми

 

И накрая, но не на последно място, може да се окаже, че сте чувствителни към латекс (или дори алергични). Имайки предвид, че повечето презервативи са изработени от латекс, това е проблем, който може да доведе до болка и дискомфорт по време на половия акт.

 

Възможно е да сте алергични и към спермицидът (течност, която се поставя в някои от презервативите, за да убива сперматозоидите). Може да опитате да използвате полиуретанов презерватив (включително и женски презерватив) и да видите дали това ще помогне. Ако дискомфортът и болката продължат, задължително се консултирайте със своя лекар. 

 

Снимки: Lady Pain, TheAlieness GiselaGiardino²³, FREDBOUAINE ☮ Foter.com

Добави коментар