Защо са полезни зеленчуците?

Хората, които ядат плодове и зеленчуци като част от тяхната дневна диета имат намален риск от много хронични състояния. Приемайте по-половин порция плодове и зеленчуци на всяко хранене, всекидневно.

 

Зеленчуците са важна част от здравословното хранене и са източник на много хранителни вещества, включително калий, фибри, фолиева киселина, витамини А, Е и С. Броколите, спанака, доматите, чесънът осигуряват допълнителни ползи, което ги прави супер храна.

 

зеленчуци, хранене

 

Калият може да помогне за поддържане на нормално кръвно налягане. Диетичните фибри от зеленчуците помагат за намаляване нивата на холестерола в кръвта и може да намалат риска от сърдечни заболявания.

 

Четете още: Защо са полезни „зелениите“…

 

Фолиевата киселина, помага за формата на тялото и червените кръвни клетки. Жените в детеродна възраст и тези, които планират бременност се нуждаят от достатъчно фолиева киселина, за да се намали риска от дефекти на невралната тръба, спина бифида по време на развитие на плода.

 

зеленчуци, хранене

 

Приемът на зеленчуци, благоприятства здравето

 

• Хранителните вещества в зеленчуците са от жизнено важно значение за здравето и поддържане на тялото ви.

 

• Диета богата на зеленчуци, може да намали риска от инсулт, рак, сърдечни заболявания, диабет тип 2.

 

Четете още: Зеленчуци, който не яде… (част-1)

 

• Една до четири чаши зеленчуци се препоръчват за всеки ден, в зависимост от това, от колко калории се нуждаете. 

 

зеленчуци, хранене

 

Снимки: Chaval Brasil, fairfaxcounty, thebittenword.com  Foter.com

Добави коментар