Защо рутината e важна за децата?

Като възрастен, най-вероятно планирате деня си, за да си гарантирате, че ще имате достатъчно време да изпълните задълженията си и да ви остане мъничко за удоволствия и забавления. Въпреки че децата обикновено не са в състояние да планират деня си, за тях е полезно да спазват структуриран график или иначе казано – да имат рутина.

 

Сигурност и стабилност

 

Когато децата знаят какви дейности са включени в графика им всеки ден, коя след коя е и колко време отнеме всяка от тях, те получават сигурност, която им дава и стабилност. Тази сигурност може да накара едно дете да се чувства обгрижвано и ценено. От друга страна, хаосът може да бъде много смущаващ за децата и дори да попречи на тяхното пълноценно развитие.

 

Свобода да се фокусира

 

Притеснението за това, което следва в графика за деня или е планувано за до края на деня, може да отвлече вниманието на детето от нещата, с които трябва да се справи, като домашни, отношения с приятели и т.н.

 

Четете още: Как да подобрите уменията за слушане при детето?

 

Тревожността изчезва с подготовката на график. Детето спира да се чуди какво ще се случи днес и съответно спира да се притеснява и започва да мисли по-позитивно.

 

Навици на самодисциплина

 

Благодарение на рутината, детето в крайна сметка ще изгради навици и самодисциплина. С практика и постоянство, в крайна сметка то ще се научи как да създава своя собствена рутина, в която се чувства комфортно.

 

След като детето ви изгради самодисциплина, вероятно ще стане по-кооперативно, тъй като ще има усещане за компетентност, което ще премахне необходимостта да се спори за дейности, които то трябва да направи.

 

Четете още: Реални последици за лошо поведение

 

Премахване на аргументите

 

Със създаването на рутина, отпада нуждата от това да давате аргументи. След като детето ви свикне, че сутрин след ставане трябва да си оправи леглото, няма нужда всяка сутрин да му обяснявате поради каква причина трябва да си оправя леглото.

 

Рутината може да поеме удара, ако детето ви се противопоставя на задълженията си, просто му посочете, че това е част от ежедневието му. Например, може да излезе да играе навън едва след като си напише домашните.

 

Когато детето ви навлезе в тийнейджърска възраст, рутината ще му бъде много полезна. По този начин по-лесно и удобно ще преминава от една дейност в друга, знаейки какво предстои.

Добави коментар