Защо родителите трябва да говорят с децата си за секс?

Любопитството, което децата изпитват към сексе, е нормална крачка към опознаването на собственото им тяло. Сексуалното образование помага на децата да разберат как то функционира и им помага да изградят положителна настрйка към него. По-малките деца се интересуват и от бременността и бебетата, не само от самия секс.

 

Обсъждането на секса трябва да бъде част от откритата комуникация между вас и детето ви. Kомуникацията по между ви е много важна, особено когато то става юноша. Ако комуникацията е нормална, децата са по-склонни да говорят за всички други неща свързани с тяхното израстване – депресия, взаимоотношения, злоупотреба с наркотици, алкохол и наличието на сексуални проблеми.

 

Започнете разговора за секс на по-ранна взраст и го продължете, когато детето поотрасне. Това е най-добрата стратегия за сексуално образование. Тя позволява на родителите да избегнат дългия и вероятно по-неудобен разговор, когато детето вече е станало юноша и вече е придобило някаква информация от своите приятели.

 

дете, секс, разговор, родители, информация

 

Разговорът за секса протича най-лесно, когато идват от житейския опит. Например, като видите бременна жена или бебе. Когато родителите говорят с децата си за секс, те могат да бъдат сигурни, че дацата им получават правилна информация. Родителите трябва да са първия източник на информация на детето. Получаването на точна информация и нейното разбиране може да защити детето от рисково поведение, докато то расте.

 

Четете още: Говорете с детето си за секс

 

Семейните ценности

 

Сексуалното възпитание дава възможност да се внушат и семейни ценности у децата. Например, ако идвате от семейство, което вярва, че първият сексуален контакт трябва да се запази за първата брачна нощ, това може да бъде част от дискусиите за секса. Ако това никога не е дискутирано преди, то вашето дете може и да не възприеме този начин на мислене.

 

Ако родителите не говорат с децата си за секс, те ще получат информация от другаде

 

дете, секс, разговор, родители, информация

 

Децата са заливани от информация за секса от много по-рано, отколкото родителите могат да си представят. Липсата на подобен разговор означава, че те имат малък контрол над това, какво научават техните деца за секса.

 

Училището и медиите

 

Родителите не трябва да разчитат на училищната система за сексуалноto образование на децата си. В зависимост от това къде живеете, то може и да липсва. Ако все пак детето ви получава информация за секса от там, то проверете какво всъщност е научило.

 

Четете още: Половото възпитание на децата

 

Това, което детето ще научи от приятели и от училищният двор, може да е напълно погрешно. Може дори да бъде опасно.

 

Въпреки, че медиите са пълни с информация за секса, често тя е повърхностна и объркваща. Реалистичните факти за секса и взаимоотношенията са рядкост. Много често се засягат въпросите около секса и сексуалността без никакъв контекст и никакъв емоционален компонент.

 

Сексуалното образование е по-безопасно, отколкото липсата на такова

 

дете, секс, разговор, родители, информация

 

Все повече деца са изложени на сексуални брази в медиите и затова е по-вероятно да проявят подобно поведение в по-ранна възраст. Децата, които получават сексуално образование у дома, е по-малко вероятно да се включат в рискова сексуална активност. Така, че изключете телевизора и говорете с тях.

 

Откритата комуникация с децата както за секс, така и по други въпроси е здравословно и безопасно в дългосрочен план. Това не означава непременно, че ще бъде лесно и няма да има неудобни моменти.

 

Снимка: Alain Bachellier, limaoscarjuliet, sexy_chey2013, rebecca lopez Foter.com

 

Добави коментар