Защо приказките за лека нощ са важни? – част 1

Приказките за лека нощ са ритуал, който почти всяко семейство с малко дете има. Приказките могат да се повтарят всяка вечер, могат да са съвсем различни, може да ги чете мама или татко, но те са важни за децата. Тук ще ви кажем защо е така.

 

Предимства за умственото израстване на детето

 

Приказките за лека нощ подготвят детето за сън. Но този така обичан ритуал има и друга функция – докато четете историята на Червената Шапчица или запознавате детето си със седемте джуджета, стимулирате развитието на мозъка му.

 

Когато родителите и децата си говорят, включително и когато родителят само чете, децата учат много повече, отколкото можем да си представим. Четенето има множество ползи за детето – от подобряване логическите умения на детето до понижаването на нивото на стрес.

 

Една от най-големите ползи, които децата получават от приказките за лека нощ, е това че те ускоряват овладяването на езика и обогатяват речниковия им запас.

 

Има ясна индикация за неврологична разлика между деца, на които е било четено редовно и такива, на които не е. Тези разлики обаче, не са перманентни. Проучванията показват, че мозъците на децата, на които не са четени приказки, показват по-ниска активност на частите на мозъка, обработващи речта.

 

Четете още: Как детето ви да продължи да учи и през лятото – част 1

 

След като обаче изследователите прекарват по 1-2 часа на ден четене в рамките на 8 седмици, мозъчната дейност на децата се променя значително и изглежда като тази на добрите читатели (или по-скоро малки слушатели) на приказки.

 

Когато четете приказка на детето за лека нощ, звуците в думите стимулират връзките в тази част на мозъка, която обработва звуците от езика (говора) – слуховия кортекс. Колкото по-често бебето чува тези звуци, толкова по-лесно ще е за него да се научи да говори в последствие. Освен това то ще различава много по-лесно думи, които са близки по звучене като болт и волт например.

 

Когато започне да се учи да чете, детето по-лесно ще се справи с правилното произнасяне на непознатите думи на страницата.

 

Детето трябва първо да познава буквите, за да може да раздели непознатите думички на части, тоест букви. Обикновено когато децата чуват една дума, я възприемат като един общ звук, а не няколко, например „лъв“ за тях е един звук, а не дума, съставена от буквите „л“, „ъ“ и „в“. Ако обаче ги помолите да кажат думата без единия звук, например да кажат думичката „лъв“ без – „л“, те по-лесно ще разберат, че думите са съставени от отделни звуци (букви). Четенето на римувани книжки е един от добрите начини да им помогнете да практикуват това умение.

 

Четете още: Как можете да мотивирате детето да чете?

 

Изграждане на речник

 

За да подобрите езиковите умения на детето си, можете да използвате приказките за лека нощ, като трамплин за провеждане на разговор. Например, ако показвате на детето картинки от книжката, която то вече познава и му задавате въпроси, свързани с тях, вие му показвате как да структурира правилно изречения.

 

Специалистите препоръчват да не поправяте постоянно детето си, когато допуска грешки. Ако го правите, можете да го обезкуражите. Вместо това, когато бърка и казва „Това е той шапка“, например, вие повторете правилното – „Да, това е неговата шапка“.

 

Четете още: Как да научите детето си да пише истории?

 

С течение на времето, четенето ще обогати речника на детето ви повече, отколкото ако само си говорите. Причината за това е, че книгите представят на децата идеи и предмети, които те не срещат в ежедневието си, например лъвове, жирафи и маймуни. За това е важно да подбирате внимателно книжките, които му купувате.

 

Продължава на: Защо приказките за лека нощ са важни? – част 2

Добави коментар