Защо преяждането е вредно?

Преяждането по време на празниците или даден повод няма да доведе до дългосрочни последици за здравето ви. Ако обаче постоянно прекалявате с храната, тялото ви не може да оползотвори всички допълнителни калории и ги натрупва под формата на мазнини, които могат да доведат до по-сериозни проблеми със здравето.

 

Наднормено тегло

 

Тялото използва калориите, които си набавя от храната, за нормалното функциониране на мускулите, органите, тъканите и клетките. Всеки се нуждае от различно количество калории, съобразено с възрастта му, височината, активността, пола и т.н.

 

Допълнителните калории се съхраняват за бъдеща употреба от тялото под формата на мазнини. Много хора не използват тези натрупани мазнини и това води до наднормено тегло. С наднормено тегло са хора, чиито индекс на телесна маса е между 25 и 29,9.

 

Четете още: 6 начина да спрете преяждането – част 1

 

Затлъстяване

 

Редовното преяждане може да доведе не само до наднормено тегло, а и до затлъстяване. Счита се, че човек е затлъстял, когато индексът му на телесна маса е над 30. Хората, които имат близък роднина с наднормено тегло или затлъстяване, са изложени на по-голям риск от затлъстяване.

 

Висок холестерол

 

Преяждането може да доведе до покачване на холестерола. Има три вида холестерол: здравословен, при който липопротеините са с висока плътност, нездравословен – липопротеините са с ниска плътност и нездравословни триглицериди.

 

Четете още: Системно преяждане

 

Високо кръвно налягане

 

Когато преяждането доведе до затлъстяване или наднормено тегло, човек е изложен и на повишен риск от високо кръвно налягане. За допълнителното тегло е необходимо по-голямо количество кръв, която да доставя кислород на тялото. Това създава повишен натиск върху артериите.

 

Кръвното налягане се определя от 2 числа. Първото се нарича систолично и показва колко кръв изпомпва сърцето. Второто число е диастолично и показва какво съпротивление среща кръвта в артериите.

 

Сърдечни проблеми

 

Повишаването на теглото в следствие на преяждане, увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това се случва, защото преяждането води след себе си повишаване на холестерола и кръвното налягане, затлъстяване и други рискови за сърцето ви фактори.

 

Сърдечно заболяване е общ термин, обобщаващ сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркт, аритмия и т.н.

Добави коментар