Защо прасковите са толкова полезни?

Когато се нуждаете от лека и здравословна закуска, няма да сбъркате, ако изберете прасковите. В тях има само 58 калории и не съдържат никакви мазнини. От една средно голяма праскова, вие ще получите голямо количество въглехидрати, фибри и голямо разнообразие от минерали, като калий.

 

Но ползите не свършват само с това – прасковите са богати на антиоксидантни витамини, като витамините от групата В, които подпомагат за обмяната на веществата, и витамин А, който се грижи за здравето на очите.

 

Провитамин А защитава очите ви

 

Прасковите съдържат каротеноида бета-каротин, който е известен също като провитамин А, защото черния дроб го преобразува във витамин А. Бета-каротинът подпомага нощното виждане, поддържа кожата и лигавиците здрави и регулира ДНК.

 

витамини, праскови, здраве, витамин А, полезни, закуска, здравословно

 

Ако тялото ви не се нуждае от витамин А, бета-каротинът, който усвоявате от всеки негов естествен източник (като праскова например), се използва като антиоксидант, а не като витамин А. Поради тази причина той не се натрупва до токсични нива и не предизвика нежелани реакции, което може да се получи с по-големите количества на самия витамин А, особено ако го приемате доплнително.

 

Една средно голяма праскова доставя около 16-20% от препоръчителната дневна доза на витамин А.

 

Четете още: Защо е важно да хапваме плодове?

 

Антиоксидантната сила на витамин C

 

Свободните радикали се образуват като отпадни продукти на метаболизма или от необичайни фактори на средата, като прекомерно излагане на слънчева светлина.

 

Независимо от източника, тези свободни радикали трябва да се неутрализират, защото ще увредят здравите клетки. Неутрализирането им се извършва от антиоксидантите, като витамин С.

 

свободни радикали, витамин С, здраве, праскови, трансмитери, енергия

 

Освен че премахва свободните радикали, витамин С спомага за разграждането на мазнините и също така синтезира колаген и невротрансмитери. От една средно голяма праскова, вие ще получите 10 мг витамин С. Това количество осигурява 13% от препоръчителната дневна доза за жените и 11% – за мъжете.

 

Генериране на енергия с витамин В

 

Прасковите съдържат около 3-4% тиамин, рибофлавин и витамин В6, но те доставят по-значителни количество ниацин. Както всички витамини от групата В, ниацина е коензим, което означава, че активира и забързва множество процеси в тялото. Той е от съществено значение за производството на енергия и възстановяването на ДНК.

 

Четете още: Заредете се с цветни плодове и зеленчуци

 

Вашето тяло може да произвежда ниацин от аминокиселината триптофан, но въпреки това трябва да го включите в дневния си хранителен режим. Жените трябва да консумират по 14 мг дневно, а мъжете – 16 мг. Една средно голяма праскова съдържа 1.2 гр или около 8% от необходимата дневна доза.

 

витамини, праскови, витамин Е, здравословна закуска, дневна доза, здраве

 

Антиоксидантната сила и витамин Е

 

Като изядете една праскова, вие ще получите 7% от необходимото количество на витамин Е. Докато витамин С е водоразтворим антиоксидант, то витамин Е е мастно-разтворим, така че той защитава основните мазнини в тялото от щети, причинени от свободните радикали.

 

Мазнините изпълняват важна роля и ако те бъдат повредени, това ще доведе до здравословни проблеми. Например, специални структури, направени от мазнини и протеини, наречени липопротеини, пренасят холестерола чрез кръвния поток. Ако липопротеините са увредени, холестеролът се освобождава и може да се наслои върху стените на кръвоносните съдове.

 

Снимки: Adwriter, helene_titsch, skyseeker Foter.com  

Добави коментар