Защо на мъжете им е толкова трудно да плачат?

Въпреки че науката доказва, че плачът е нещо естествено, общоприетото схващане все още е, че силните мъже не плачат.

 

Много родители възпитават синовете си да плачат само, когато са сами, или изобщо да не плачат. Разбирането, вкоренено в умовете на много мъже е, че те трябва да сдържат сълзите си, освен в моменти на много силна скръб. Въпреки че жените също са възприели този възглед, все повече от тях имат убеждението, че мъжете трябва да бъдат насърчавани да изразят емоциите си.

 

Едно нещо изглежда сигурно: историческата и биологичната страни на мъжете са обвързани със сълзите.

 

мъже, сълзи, плача

 

Сълзите на шампионите

 

До неотдавна много култури вярвали, че сълзите са признак на мъжественост. Световната история и литература са изпълнени с примери за мъже-лидери, които са плакали публично. Сълзите означават, че мъжът живее според ценностен кодекс и го е грижа достатъчно, за да покаже емоция, когато нещата се объркат.  

 

Средновековните войни и японските самураи плачели по време на епична трагедия. В западната култура, способността на мъжа да плаче показва неговата честност и почтеност. Ейбрахам Линкълн е използвл стратегически сълзи по време на речите си, а новите президенти следват примера му. Въпреки всичко това, до неотдавна мъжете, които плачат са били третирани като по-малко мъжествени.

 

Четете още: Как мислят мъжете – тайната на мъжката психология

 

След десетилетия на укоряване на мъжете за техните сълзи, културата изглежда се връща към идеята, че в сълзите се крие мъжка сила. Скорошно проучване показва, че сълзите на мъжете са знак за честност, докато тези на жените – за емоционална слабост. И при двата пола, деликатното „замъгляване” на окото е по-приемливо отколкото плача.

 

мъже, сълзи, плача

 

Сълзи и здраве

 

Изследователите установили много ползи от плача. Когато хората подтискат необходимостта да плачат, емоциите, които не са изразени се натрупват. Биохимичните процеси лежащи в основата им, влияят на тялото по различен начин, отколкото когато чувствата се изразят чрез сълзи. С течение на времето, подтисканите емоции могат да предизвикат психологически промени, които се проявяват като клинични симптоми – например, високо кръвно налягане.

 

Социолозите са установили корелация между плача на мъжете и тяхното психично здраве. Едно изследване е установило, че футболистите, които плачат, когато играят, имат по-голямо самочувствие. Те се чувстват достатъчно уверени, да се разплачат пред другите и по-малко загрижени към външният натиск.

 

Четете още: 15 тайни страхове на мъжете – част 1

 

Кога да се опитате да задържите сълзите?

 

Поради обществения натиск мъжете да показват положителни чувства и да прикриват отрицателните емоции, е лесно да се забрави, че понякога стоицизма е по-добрия избор. В извънредни ситуации обикновено сълзите се отлагат, за да може да се изпълнят жизненоважните задачи.

 

Войниците не могат да спрат по средата на битката, за да се наплачат хубаво. Всъщност, тъй като повечето войници са мъже, войните през вековете може да са допринесли за културното издигане на здрав, неплачещ герой.

 

мъже, сълзи, плачат

 

Служителите от горещите линии също трябва да запазят спокойствие в кризисни ситуации. Мъжете доминират в полицейските управления, при военните и повечето области на обществена безопасност. Тези хора трябва да са емоционално стабилни, което определя модел на цялостно поведение.

 

Дори в ежедневието, сами по себе си чувствата рядко решават проблеми. Мъжете могат да бъдат по-здрави, ако позволят на себе си да плачат, но те често имат лични причини да останат спокойни и сдържани.

 

Семейните трудности често изискват подтискане на сълзите, за да бъдат по-силни от другите, които изпитват повече болка и се нуждаят от подкрепа. Спокойствието не означава, че мъжа се опровергава, така както сълзите не означават, че той е емоционално нестабилен.

 

Четете още: Пасивно-агресивните мъже, кого нараняват? – част 1

 

Културните „ветрове” постепенно ни връщат към приемането на емоционалния мъж, и мъжете и жените продължават да приспособяват личния си живот около тази идея. Някои хора твърдят, че увеличаването на т.нар. „силни момчета”, подсилва мнението, че сълзите са обезкуражаващи.

 

Други мислят, че жените в техния живот искат да виждат у мъжа неговата уязвимост, когато ситуацията е подходяща. При някои типове поведение, плача е подходящ за някои ситуации, докато за други не е. Истинската ни задача, е не само да покажем добрата си преценка, но да се въздържаме да съдим мъжете които плачат, защото те са като всяко друго човешко същество.

 

Снимки: Jesadaphorn, artur84, David Castillo, Dominici, marin  FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар