Защо мъжете стават гинеколози?

Буквално преведена, думата „гинеколог“ означава „наука за жени“. Въпреки, че гинеколозите прекарват голяма част от времето си, разглеждайки вагини, огромен брой от лекарите, всъщност нямат такива.

 

Съвсем рационално, повечето хора приемат, че всяка област от медицината има своите предимства и няма нищо изненадващо в това един мъж да специализира гинекология. Въпреки това, много жени искат да бъдат преглеждани от жена и се притесняват от евентуален гинекологичен преглед проведен от мъж.

 

Тук идва и въпросът – защо един мъж би искал да стане гинеколог? Представяме ви и няколко добри обяснения, които дават практикуващите гинекология мъже.

 

Почти всяка жена има въпроси по време на парти

 

По време на парти, почти всяка жена, която разбере, че еди кой си бил гинеколог, идва момент, в който той е притиснат в ъгъла и затрупан с въпроси и раздава безплатни съвети. Разбира се, доста често те са "за приятелка". Често до края на разговора жената вече си е запазила час за консултация.

 

гинекология, гинеколог, мъж, специализация, лекар

 

Това е въртележка

 

В гинекологията има лекарства, има и операции – тя е като смес от всичко и лекарят може да се грижи за пациентките си от началото до края. Това е въртележка, в която понякога се вижда абсолютна тъга – спонтанен аборт, раково заболяване… Но я има и другата страна на монетата – нормално протекло раждане, успешна операция и т.н. Имайки предвид, че гинекологът се грижи за бременността и раждането, това е наистина вълнуваща и удовлетворяваща работа.

 

Четете още: За или против дамските душове?

 

Няма нищо от Фройд в това

 

Да си гинеколог е като да си какъвто и да било друг лекар. Независимо дали един лекар ще преглежда вагината, носа, ушите или гърлото ви, той е лекар. Това е действителността, това е човешкото тяло. Всички хора си имат гениталии и няма нищо фройдистко в това.

 

гинекология, гинеколог, мъж, специализация, лекар

 

Има много откровени разговори

 

Всички пациентки са разтревожени и притеснени преди преглед при гинеколог. Лекарят трябва да комуникира добре с тях, особено за сексуалните проблеми, болките, менструалните проблеми и прочие. Разбира се, не по-прекалено агресивен начин, но директно и с разбиране. Мъжете са добри в този вид комуникация.

 

Лекарят изгражда връзка с пациентката

 

Един гинеколог, може да вижда една и съща пациентка в продължение на години след направена операция. Освен това профилактичните прегледи са препоръчителни на всеки 6 месеца. Лекарят познава пациентката си добре, нейните минали проблеми и т.н.

 

Четете още: Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 1

 

Раждането на нов живот

 

Други медицински области се фокусират върху лечението на заболявания, но освен това, гинекологията е фокусирана и върху живота. Например, когато един гинеколог работи върху фертилността, той подпомага създаването на живот. Бременността и раждането в повечето случаи са запомнящи се и щастливи събития в живота на една жена. Това събитие е изключително вълнуващо.

 

гинекология, гинеколог, мъж, специализация, лекар

 

Разбира се, има и негативи в гинекологията. Често се налага лекарят да работи и вечер, тъй като се случват неочаквани развития през нощта, по време на бременност. Е, има опасност при мъжете гинеколози, някоя пациентка да се влюби в тях, но тази опасност я има и в останалите области на медицината, а и не само.

 

Като цяло гинекологията е разнообразна и често щастлива професия. Така че, не е лошо да оставим настрана предразсъдъците си относно мъжете гинеколози – има си много добри причини, един мъж да иска да специализира в тази област.

 

Снимки: SomosMedicina, rosefirerising, Lisa Brewster, Damon Sacks Foter.com

 

Добави коментар