Защо мъжете се страхуват от малки бебета?

Обикновено, когато бебето се появи на бял свят, майката има право да излезе в отпуск по майчинство, който може да продължи до 2 години. По-рядко срещана е практиката бащата да си вземе по-дълъг отпуск – по закон на него му се полагат само 2 седмици.

 

Истината е, че ако таткото успее да остане у дома в рамките на поне 1-2 месеца, той ще може да се включи равностойно в грижите за бебето и да изгради още по-силна връзка с него. В много случаи обаче, за бащата е трудно да си вземе толкова голям отпуск и да остане вкъщи.

 

В някои европейски държави, като Норвегия, Германия и Финландия социалната политика осигурява различни стимули за младите бащи, за да ги провокира да вземат по-дълъг отпуск. Някои страни предлагат финансова помощ, за да подпомогнат семейството, докато бащата е в отпуск. Други предлагат на всяко семейство общ размер отпуск, като част от него може да бъде използвана само и единствено от бащата. За жалост тази практика в България не съществува.

 

Проблемът обаче е по-комплексен. Някои мъже чувстват, че изостават от останалите, ако останат у дома. Друго притеснение идва от факта, че не се гледа с много добро око на мъжете, които отсъстват от работа за по-продължително време. Има и още една много сериозна причина, поради която мъжете не искат да взимат отпуск по бащинство и това е страхът.

 

Четете още: Как да спортувате с бебчо?

 

Голяма част от младите бащи всъщност са ужасени от бебето си. Техните притеснения идват от факта, че то е съвсем малко, крехко, не може да говори, не може да каже какво иска и мъжете често нямат представа какво трябва да правят с него. Тях никой не ги учи как да го държат, как да го люлеят правилно, как да държат бутилката му и т.н.

 

Какво трябва да прави мъжът, ако бебето плаче? Какво става, ако таткото не може да накара бебето да спре да плаче? Какво ще си помисли партньорката му, ако той не може да успокои собственото си дете?

 

Ситуацията се влошава и от това, че мъжете не разполагат с интернационалният успокоител за бебета, а именно – гърда. В това отношение майките имат сериозно предимство – когато не знаят защо бебето плаче и не могат да го успокоят, винаги могат да опитат с кърмене, а мъжете – не.

 

Четете още: Топ съвети за млади татковци

 

Заради тези обстоятелства, много мъже започват да се чувстват безполезни по време на първите няколко месеца от живота на бебето. Много млади бащи се чувстват напълно безпомощни в грижите за новороденото. Мнозина откриват каква е ролята им и какви са отговорностите им едва след няколко месеца или дори години.

 

Истината е, че таткото всъщност може да прави всичко, освен кърменето. Бащата всъщност е една от най-важните фигури в отглеждането на детето. Ако таткото научи как да бъде полезен, родителството ще прерасне в партньорство и връзката с бебето ще става все по-силна.

Добави коментар