мъж, спорт, мъжко, реалност

Защо мъжете обичат спорта повече от жените?

Връзката на мъжете със спорта е доста специална. Има ли изобщо мъж на планетата, който мрази спорта? Повечето мъже са готови да си тръгнат по-рано от офиса, да се скарат с партньорката си и да пренебрегнат отиването на гости или на кино само защото тази вечер играе любимият им отбор. В някои случаи мъжете дори предпочитат спорта пред виното и жените.

 

Какво толкова има в спорта, че привлича представителите на мъжкия пол? Предизвикателството, състезанието или нещо друго?

 

Спортът е мъжко нещо

 

Ако трябва да си говорим истината и само истината, може би любовта на мъжете към спорта е малко преувеличена. Повечето хора живеят с мисленето, че спортът е „мъжко нещо“. Това мислене ги притиска, тъй като някои от тях подсъзнателно смятат, че ако не се интересуват от спорт, ще бъдат провъзгласени за „мамино детенце“ или „женчо“. Така че в някои случаи, при някои мъже, манията по спорта би могла да е плод на натиск.

 

мъж, спорт, мъжко, реалност

 

Социално внушение

 

Още в детските си години, децата получават различно възпитание в зависимост от пола им. Това започва още при избора на игри и играчки за децата. Момичетата обличат куклите, решат косите им и т.н., за да бъдат „красиви“, ходят на балет, художествена гимнастика, народни танци – за да станат грациозни и нежни. На момчетата им се подаряват камиончета, топки за баскетбол или футбол, ръкавици за бокс и т.н.

 

Малко са родителите, които записват момчето си на балет. Обикновено момчетата започват да тренират футбол, бадминтон, баскетбол, волейбол, бокс, карате и т.н. Освен това гледат спорт с бащите, чичовците, дядовците си. Ролята на възпитанието е голяма и не може да се отрече нейното влияние върху появата на момчешката мания по спортовете.

 

Четете още: 10 страхотни хобита за модерните мъже

 

Покачване на адреналина

 

Всеки човек се нуждае в живота си от моменти, в които адреналина му се покачва – моменти на вълнение. Докато жените си набавят вълнение от пазаруване на нови дрехи, обувки, гримове и посещаване на козметични процедури, мъжете се вълнуват гледайки спорт.

 

мъж, спорт, мъжко, реалност

 

Бягство от реалността

 

Всъщност причината мъжете да гледат спорт не е много различна от тази жените да гледат сериали. Това е моментно бягство от реалността. Реалният живот е наситен със задължения, сметки, проблеми и скука. Жените се откъсват от реалността гледайки сапунени сериали, а мъжете – спорт.

 

Не е скъпо

 

Всъщност мъжката мания по спорта е доста евтино хоби. Мъжът се нуждае само от телевизор и кабелна. В много случаи е много по-евтино дори да посети мач на любимия си отбор, отколкото да заведе партньорката си на романтична вечеря в ресторант или екскурзия.

 

Четете още: Съветите на Беър Грилс (Bear Grylls)

 

Най-малкото има шанс за победа

 

Малките момчета са под контрола на родителите си, семейните мъже често попадат под натиска и са длъжни да се съобразят с мнението на съпругата си и да спазват изискванията на шефа си. Със спорта обаче е друго – има голям шанс той да спечели, ако е заложил на правилния отбор (или състезател). Мъжете обичат спорта, защото така получават възможност да спечелят.

 

Снимки: Mark Maciel, Poland, Sangudo Foter.com

Добави коментар