Защо мъжете забравят годишнини и рождени дни?

Може би най-накрая има логично обяснение за всички онези забравени годишнини, имена на приятели, млека забравени в магазина. И то не е, че всички мъже за безчувствени гадняри.

 

Всъщност учените за първи път в историята откриват, че мъжете забравят по-лесно от жените. Професор Холмън от Норвежкия университет за наука и технологии, който е ръководител на изследването, казва: „Беше много изненадващо да видим, че мъжете забравят повече от жените. Това не е документирано никога преди. Другото интересно откритие, което направихме е, че за разсеяността на мъжа няма никакво значение дали той е 30 или 60 г.“

 

Холмън и неговите партньори задали на хората 9 въпроса, за това колко добре смятат, че си спомнят дадена част от живота си. В изследването са се включили над 48 000 души.

 

Участниците са питани колко често са имали проблеми с това, да си припомнят нещо, независимо дали става дума за имена, дати и нещо друго. Успяват ли да си спомнят неща от преди 1 година и ако успеят, спомнят ли си детайли от разговора. В крайна сметка, повечето мъже имат проблеми с 8 от 9-те въпроса.

 

мъже, мозък, забравяне, дати, забравят

 

Според проф. Холмън, все още се спекулира с това защо мъжете имат по-често проблеми със запомнянето от жените. Професорът казва, че екипът му все още не може да намери обяснение за тази мистерия.

 

Жените имат почти същите проблеми, когато се опитват да си спомнят нещо, но разликата е в това, че е в доста по-малка степен. Имената и датите се оказват най-трудни за припомняне и за жените.

 

Четете още: Потене по време на секс

 

Тези проблеми се задълбочават с възрастта, но в много по-малка степен, отколкото са смятали учените до сега. Жените забравят на 50 г. толкова, колкото са забравяли и на 30 г.

 

мъже, мозък, забравяне, дати, забравят

 

Проучването показва и още нещо. Хората, които са по-образовани, забравят по-малко от тези с по-ниска образователна степен. Освен това, хората, които страдат от тревожност или депресия, забравят повече от останалите – това важи и за двата пола.

 

Проблемите с паметта се задълбочават около 60-70 г. възраст. Проф. Холман иска да провери дали хората, които съобщават за проблеми с паметта в ранна възраст, са изложени на повишен риск от деменция в бъдеще.

 

Четете още: Как да контролирате повишеното сексуално желание – за мъже?

 

Всъщност именно това е била основната цел на проучването. Истината е, че все още учените не знаят на какво се дължат тези проблеми с паметта, но смятат, че в рамките на няколко години ще успят да разгадаят тази загадка. Проблемите с паметта в ранна възраст е възможно да нямат никакво отношение в бъдеще.

 

Снимки: UMBRELLA SHOT, das Pedro, Tobyotter Foter.com

Добави коментар