Защо минералите и хранителните вещества са важни за оралното здраве?

Вие трябва да включвате минерали и хранителни вещества във вашата диета, за да помогнете на тялото ви да се съпротивлява на инфекциите. Наличието на твърде много или твърде малко хранителни елементи може да има вредно въздействие, особено върху устата и зъбите, и може да допринесе за заболявания на устната кухина и появата на инфекции.

 

Кои витамини и минерали са добри за мен?

 

Има много минерали и хранителни вещества, които са полезни за тялото. Тук са някои от минералите и хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае за да сте здрави.

 

Калций: Вашите зъби и челюсти са изградени предимно от калций. Без достатъчно от него в диетата ви, рискувате да развиете заболяване на венците и кариес. Калцият се намира в много храни и напитки, като прясно мляко, кисело мляко, сирене, боб, стриди.

 

Четете още: Лайфстайл съвети за здрави зъби

 

Желязо: Недостигът на желязо може да доведе до възпаление на езика и образуване на рани в устата. Желязото се намира в много храни включително черен дроб, червено месо. Други богати на желязо храни са трици и зърнени храни, някои ядки и подправки.

 

Витамин В3 (ниацин): Липсата му може да доведе до лош дъх в устната кухина и гангренозни рани и язви в устата. За да се повиши нивото на В3 трябва да консумирате пиле и риба.

 

Четете още: Здравословен начин на живот, красива усмивка

 

Витамин В12 и В2 (рибофлавин): Вие също може да развиете афти в устата, ако не консумирате тези витамини. Б12 се намира в червеното месо, пиле, черен дроб, свинско месо, риба, млечни продукти. В2 се намира в някои тестени изделия, спанак и бадеми.

 

Витамин С: Твърде малко витамин С ще доведе до кървящи венци и разклащане на зъбите. Сладките картофи, суровите червени чушки, също и портокалите са чудесни източници на витамин С.

 

Четете още: Чувствителни зъби – проверете пастата си за зъби

 

Витамин Д: Важно е да се консумира, защото помага на тялото да абсорбира калция. Ако липсва този витамин, това ще доведе до синдром на изгаряне на устата. Симптомите на това състояние включват парене в устата и усещане за метален и горчив вкус, сухота. Пийте мляко и яжте яйчени жълтъци и риба за увеличаване на приема на витамин Д.

 

Кои храни могат да бъдат лоши за устатната кухина?

 

Не всички храни са добри за вашите зъби. Ако консумирате тези храни, то нека бъде умерено и не забравяйте да спазвате добра устна хигиена.

 

Четете още: Как заболяванията на венците могат да повлияят на сърдечно-съдовото здраве?

 

Въглехидрати: Бактериите се хранят с остатъците от храна в устата и произвеждат киселина, която причинява гниене. Въглехидратните храни като чипс, хляб, тестени изделия, бисквити, могат да бъдат толкова вредни за зъбите, колкото и бонбоните.

 

Дъвчащи храни: Стафиди, мюсли, желе, карамел, мед, сироп се закрепят към зъбите и правят трудно за слюнката да отмие захарта.

 

Сладки закуски: Закуски като бисквити, кексове, десерти съдържат високо количество захар, което може да предизвика кариес.

 

Четете още: Кой е най-добрият начин за почистване на зъбите?

 

Дъвки и бонбони: Дъвките и бонбоните са много вредни за зъбите. Когато ядете захар тя полепва по зъбите ви и може да доведе до появата на дупки.

 

Газирани и безалкохолни напитки: Те също съдържат изключително високо количество захар. Напитките без захар също така съдържат фосфор и са карбонизирани, което поврежда емайла на зъба, и предизвиква оцветяване.

 

Плодови и зеленчукови сокове: Те също са склонни да бъдат с високо съдържание на захар, което може да повреди зъбния емайл.

Добави коментар