Защо майките решават да не кърмят?

Повечето млади майки кърмят децата си, ако не през цялото време, то поне през първите 6 месеца от живота им. Но съществуват и няколко причини, поради които майките избират да хранят детето си с формула, въпреки че при този метод също се сблъскват с определени трудности и неудобства.

 

Храненето с формула позволява на новите майки да не спазват хранителен режим, особено ако се притесняват, че определени храни и медикаменти, които приемат, могат да се предадат на бебетата им чрез кърмата. Жените, които се притесняват, че пушенето или пиенето на кафе може да „до обогати“ кърмата им с никотин или кофеин, виждат във формулата по-безопасна алтернатива.

 

Четете още: Безопасно ли е да пиете кафе докато кърмите?

 

Кърмещите майки трябва да избягват алкохолните напитки, защото алкохолът се концентрира в кърмата и може да възпрепятства нейното образуване. Могат да пият по едно малко питие от време на време, но трябва да го направят непосредствено след кърмене, за не се абсорбира в нея.

 

кърмене, майка, бебе, изкуствено, хранене, шише

 

Инфекцията е  другата причина, поради която жените решават да спрат да кърмят или да решат да не кърмят изобщо. Маститаът е инфекция на тъканта на гърдите, която се проявява с болка и подуване. Най-често се среща през първите 3 месеца след раждането на бебето.

 

Четете още: Насоки за изкуствено хранене

 

Кърменето засяга различните жени по различен начин. При някои майки е много неудобно и болезнено, особено ако зърната им се разранят. Храненето с бутилка е по-комфортно и безболезнено за тях. Други решават да не кърмят заради натиск от страна на семейството или ако се налага да се върнат на работа.

 

Независимо от различните причини да не кърмят, майките трябва да знаят, че кърмата осигурява на бебето най-добрата комбинация от антитела, витамини, протеини и други хранителни вещества, необходими за неговото здраве и развитие. Освен това се усвоява по-лесно от формулата.

 

Снимки: Plashing Vole, evilpeacock Foter

Добави коментар