Защо личната хигиена е толкова важна?

Правилната лична хигиена означава да се грижите всеки ден за всяка част от тялото си. Хигиенните навици трябва да се възпитат в детето още в най-ранна възраст, за да се утвърдят в живота му като възрастен. Родителите могат да научат детето си на добри хигиенни навици чрез създаване на рутина и бивайки добър модел за подражание.

 

Личната хигиена включва редовно къпане, миене на ръце, поддържане на косата чиста и миене на зъбите. Тя е част от всеки аспект в живота – личния, професионалния и социалния.

 

Превенция на заболяванията

 

Мийте ръцете си често, за да предотвратите разпространението на бактерии и болести. Всеки път, когато използвате тоалетната, е важно да измивате ръцете си, за да отстраните микробите. Измивайте ръцете си винаги преди хранене или когато си слагате или махате контактни лещи.

 

Хубава усмивка

 

Повечето хора искат зъбите им да са бели и хубави. Това изисква редовното им миене и поддържането на добри орални навици. Ако не миете редовно зъбите си, те са по-склонни към обезцветяване и образуване на кариес. Освен това, редовното миене на зъбите може значително да понижи риска от заболявания на венците. Не трябва да се пренебрегва и факта, че ако не миете зъбите си редовно, ще имате неприятен дъх.

 

По-ниски разходи за здраве

 

Тъй като чрез поддържане на добра хигиена можете да предотвратите разпространяването на болести, това ще направи разходите ви за здравеопазване по-ниски. Например, редовното миене на зъбите, ще ви спести лечение при стоматолог.

 

Четете още: Топ 5 съвета за поддържане на хигиена в кухнята

 

Предотвратете пърхота

 

Добрата хигиена включва редовно миене на косата, за да предотвратите появата на пърхот и други заболявания на скалпа. Не ви допада като погледнете към ризата си, да виждате люспички? Щом вие ги забелязвате, вероятно и останалите ги виждат.

 

Самочувствие

 

Когато сте чисти се чувствате много по-добре, отколкото когато сте мръсни. Хората ще реагират по-положително, което ще ви помогне да повишите самочувствието си.

 

Сексапил

 

Много по-вероятно е да получите симпатиите на потенциален партньор, ако поддържате добри хигиенни навици. Мръсната коса, обезцветените зъби и лошият дъх биха отблъснали много представители на противоположния пол, независимо дали ви харесват като личност.

 

Социално приемане

 

Добрата хигиена е от решаващо значение за това да бъдете приети от околните. Повечето хора предпочитат да стоят на страна от хора, които миришат неприятно или изглеждат мръсни, особено в детска възраст. Обикновено децата с лоши хигиенни навици биват отхвърляни и тормозени от останалите.

 

Четете още: Типове лична хигиена

 

Професионално приемане

 

Повечето работодатели предпочитат служители, които са чисти и добре поддържани. Добрата хигиена може да е от решаващо значение, когато кандидатствате за работа.

 

Пример за подражание

 

Родителите трябва да са пример за своите деца, като поддържат добра хигиена. Децата са по-склонни да правят това, което виждат около себе си, особено от авторитетите в дома – родителите. Те ще възприемат по-добре това, което правите, отколкото това, което казвате.

 

Превенция от болка

 

Парадонтозата може да причини хронични болки в устата, когато е в напреднал стадий. Основна причина за това заболяване на венците е образуването на плака, която може да предотвратите с правилна орална хигиена.

Добави коментар