Защо косата на бебето ми пада?

Косата на бебето ми пада. Това нормално ли е?

 

Да. Бебетата често губят косата си по време на първите няколко месеца.

 

Причината за това са хормоните. Преди раждането, в тялото на бебето ви е имало високи нива на хормони, предадени от вас чрез пъпната връв. След раждането, нивата на тези хормони започват рязко да падат. Поради тази причина косата навлиза в период на покой, което означава, че спира да расте.

 

Косата ще падне, когато бебето ви навлезе в нов цикъл на растеж – новата коса ще започне да нараства и ще я „избута“ навън. Косата на бебето ви може да изглежда неравномерна за известно време, но нова, по-здрава коса ще се появи на нейно място.

 

Вашето бебе може да има плешиви петна и заради спането в едно и също положение или триенето на главата в матрака и столчето за кола. Веднъж когато се научи да седи, косата му ще порасне отново.

 

бебе, коса, пада, растеж

 

Понякога новата коса на бебето е не само с различен цвят, но и с различна текстура.

 

Какво мога да направя, ако косата на бебето капе?

 

Няма какво да направите за това, освен да изчакате този етап да отмине.

 

Четете още: Ами ако бебето ми оближе слънцезащитния си крем?

 

Кога косопадът е симптом за проблем?

 

Ако бебето ви все още губи много коса след 6 месечна възраст, се консултирайте с вашия лекар. Това може да бъде признак на недостиг на хранителни вещества, като желязо, или медицински проблем.

 

бебе, коса, растеж, косопад, лекар

 

Какво да правя, ако бебето ми е напълно плешиво?

 

За момента, може да се насладите на лекотата, с която измивате косата на бебето си. Много бебета остават плешиви дори до първия си рожден ден. Ако се вгледате внимателно в скалпа му, най-вероятно ще видите фина, пухкава, светла коса.

 

Четете още: Кога трябва да се обадите на лекаря за своето бебе?

 

Ако косата на бебето ви не се появява известно време, бъдете търпеливи. Преди да се усетите, новата коса ще се появи здрава и блестяща.

 

Снимки: Hayleesherwood, limaoscarjuliet Foter.com

Добави коментар