коса, косопад, бременност, хранене, хормони

Защо косата ми капе по време на бременността?

Човешката коса расте на определени цикли. 90% от косата расте по всяко време, а останалите 10% са в покой. След периода на покой, тези 10% обикновено падат и биват заменени от нова коса.

 

Бременните жени обикновено се радват на по-гъста коса, тъй като обикновено цикълът на растеж преминава в период на покой и в резултат на това косата изглежда по-гъста. Понякога обаче косата започва да капе по време на бременността. Това може да се случи поради различни причини. Ако искате да разберете какви, продължете да четете.

 

Лошо хранене

 

По време на бременността, хранителните ви нужди се променят, така че да осигурят всички необходими вещества за бебето ви. Много бременни жени страдат от анемия, защото нуждата им от желязо нараства. Недостигът на желязо може да доведе до косопад. Недостигът на протеини, също може да доведе до окапване на косата, както и недостатъчния прием на някои витамини и минерали. От друга страна, прекаленият прием на някои витамини като ретинол от витамин А, може да доведе до загуба на коса.

 

Четете още: Кога да потърсите лекар по време на бременността?

 

Заболяване

 

Някои заболявания причиняват косопад. Такива заболявания са диабетът, включително гестационният диабет или гъбична инфекция, която може да се появи навсякъде по кожата. Някои лекарства също могат да причинят косопад, като например лекарства за лечение на високо кръвно налягане, тревожност или депресия. Ако подозирате, че косопадът е причинен от някое лекарство, което приемате, консултирайте се възможно най-бързо със своя лекар, тъй като може лекарството да се окаже вредно не само за косата, но и за бебето ви.

 

 

Хормонални промени

 

Косопадът може  да се дължи на нормалните хормонални промени, настъпващи по време на бременността. Всеки път, когато тялото изпитва резки хормонални промени, цикълът на растежа на косата може да спре или да се дезорганизира, в резултат на което може да се получи изтъняване и опадване на косата. Това може да се случи и в следствие от драматични емоционални промени, свързани с бременността. Това състояние обикновено се коригира в рамките на 2-3 месеца, без да е необходимо лечение.

 

Четете още: Как да се справим с повишения апетит по време на бременността?

 

Решението

 

Загубата на коса не е спешно медицинско състояние, но е важно да се разбере каква е причината за нея, тъй като определени здравословни състояния могат да имат негативен ефект за вас и бебчето ви. Консултирайте се със своя лекар, ако забележите обилен косопад. В същото време избягвайте прекалено честото миене на косата и прибирането ѝ в прекалено стегнати прически.

Добави коментар