коса, косопад, есен, лекарства, желязо

Защо косата ви капе през есента? – част 1

Вятърът и дъждът не са единствените неприятности, идващи с есента. На път е и косопадът. В проучване, публикувано в списание Dermatology, учените изследват 800 здрави жени за период над 6 години и се оказва, че те губят най-много коса през есенните месеци. За да разберете защо, трябва да знаете някои факти за нормалния растеж на косата.

 

Клетките на косата са на второ място по бързо производство в организма (след костния мозък), така че косата често е първото нещо, което страда, когато са на лице някакви здравословни проблеми. Човешкият косъм расте между две и шест години. Във всеки момент 90% от косата ни расте, а останалите 10% са състояние на покой за 2-6 месеца, преди да паднат.

 

След това косменият фоликул си почива 3 месеца, преди целият процес да започне от начало. Според проучванията, при жените най-голямо количество коса е във фаза на покой през юли, като по-голяма част от нея пада около 100 дни по-късно – през есента.

 

коса, косопад, есен, лекарства, желязо

 

Смята се, че този модел се е получил в следствие на еволюцията – тялото задържа косата на скалпа през лятото, за да предпази кожата на главата от слънцето.

 

Но есента не е единствената причина за неочакваната загуба на коса. Косопадът може да е симптом за наличието на заболяване. Обяснението е, че ние не се нуждаем от косата си за да оцеляваме, така че ако тялото ни трябва да избира между растеж на косата или кръвоснабдяване на важни органи – косата ще страда.

 

Всяка година стотици хиляди жени и мъже страдат от неочаквана загуба на коса. Ето и какви са причините за това и какво можете да направите, за да решите проблема:

 

Четете още: Как да се справим със стреса през есента?

 

Лекарства

 

Редица лекарства могат да предизвикат косопад. Смята се, че тези лекарства карат повече косми да преминат от фаза на растеж към фаза на покой и да падат. Но няколко месеца по-късно те ще пораснат отново.

 

Някои препарати за борба с акнето могат да доведат до неочакван косопад при 16% от хората, които ги употребяват. Лекарствата за високо кръвно, антикоагулантите (за разреждане на кръвта), антидепресантите и нестероидните противовъзпалителни лекарства също биват свързани с косопада, въпреки, че връзката не е съвсем ясна.

 

коса, косопад, есен, лекарства, желязо

 

Недостиг на желязо

 

По-голямото количество желязо, съхранявано в организма се свързва с феритина – протеин, който помага в за производството на клетки коса и предпазва косата от падане.

 

Трите основни причини за недостиг на желязо са липсата на желязо в храната, тежки менструации и раждане (поради загуба на кръв). При жените преди менопауза, най-честата причина за загубата на коса e липсата на желязо. Окапването на 40 – 120 косъма на ден е нормално. Ако обаче капането на косата е повече от обикновено, не е лоша идея да попитате личния си лекар за изследвания на желязото и феритинът.

 

Четете още: Диета за страхотна кожа – част 1

 

Нормалното количество на желязото е между 2 и 150 нанограма на милилитър, но ние се нуждаем от най-малко 70, за да имаме здравословен растеж на косата. Това означава, че изследването може да покаже, че нивото на желязо ви е в норма, но да не е достатъчно за растеж на косата.

 

коса, косопад, есен, лекарства, желязо

 

Трябва да се проверят специфичните маркери за анемия, тъй като те са честа причина за косопада при жените. Недостигът на желязо може да се задейства от цьолиакия – непоносимост към глутен (протеин в пшеницата, ечемика и ръжта). Това се отразява на способността на червата да абсорбират храните правилно, така че тялото не получава някои хранителни вещества, включително желязо.

 

Продължава на: Защо косата ви капе през есента? – част 2

 

Ако е диагностицирано заболяването цьолиакия и бъде лекувано, растежът на косата се възобновява. Добрите хранителни източници на желязо са червеното месо, яйчения жълтък и зелените листни зеленчуци. Витамин С помага за усвояването на желязо, така че чаша портокалов сок също ще ви се отрази много добре. Танините в чая от друга страна, могат да попречат на правилното абсорбиране на желязото, така че не пийте чай по време на хранене или ако взимате добавки с желязо.

 

Снимки: godzax, f_lynx, M I S C H E L L E R, mazgrp Foter.com

Добави коментар