Защо жените се привързват повече след секс?

Жените са склонни да придават по-голяма стойност на секса, отколкото мъжете. Факт е, че обикновено те се привързват повече към мъжа, след като спят с него. Защо е така?

 

Оказва се, че има биологично обяснение за чувството на привързаност и ангажираност при жените след секс. По време на секс и оргазъм се освобождава хормонът окситоцин, както при мъжете, така и при жените.

 

Този хормон повишава доверието между партньорите, кара ги да се чувстват по-свързани и намалява стреса. Окситоцинът влияе по различен начин на жените и мъжете.

 

Окситоцинът, изглежда е създаден от природата, за да направи мъжа и жената по-свързани след секс, защото според природата, така те ще останат заедно и ще отглеждат децата. Днес физиологията на мъжете и жените все още „играе“ по този модел.

 

Четете още: 10 неща, които мъжете не разбират за женския оргазъм

 

Но естрогенът при жените изглежда увеличава успокояващото и свързващо действие на окситоцина, а тестостеронът при мъжете до известна степен го потиска. Ето защо жените обикновено се чувстват по-привързани към мъжа след секс.

 

Окситоцинът също така се освобождава в тялото от физическо докосване. Ето защо физическото докосване е толкова важна част от съблазняването.

 

Най-обикновена физическа близост, последвана от докосване, прерастваща в любовната игра, има потенциала да доведе до секс. Възможно е мъжете да се нуждаят от 3-5 срещи, преди да се стигне до секс, особено, ако не е имало никаква физическа близост.

 

Фактът, че жените по-често се привързват след секс, е една от причините, поради които се колебаят кога да спят с мъжа, дори и да го харесват.

 

Четете още: Женските сексуални проблеми

 

Повечето жени са имали преживявания, в които са спали с мъж, имали са чувства към него и са се привързали, но след това сърцето им е било разбито и мъжът просто си е тръгнал. След едно или две от тези емоционално травмиращи преживявания, една жена осъзнава, колко е повлияна от секса и става по-внимателна, когато иска да спи с нов мъж, дори и да е силно привлечена от него.

 

Жените търсят мъж, който е емоционално достъпен и отворен, тъй като това им дава сигнал, че той ще остане такъв и след секса.

 

Ето защо е толкова важно за мъжете да бъдат честни и искрени, когато завързват нови отношения с жени – не само за да имат ясна комуникация и ясни очаквания. За жената, която мъжът харесва и с която иска да прекарва повече време, е ясно, че той ще я харесва и ще иска да бъде с нея и след секса, дори повече.

Добави коментар