Защо жените раждат чрез планирано цезарово сечение?

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 88 639 87 03

 

Понякога е ясно, че жената трябва да роди чрез планирано цезарово сечение, дори преди да настъпи момента на раждането. Това се налага най-вече ако нормалното раждане ще изложи здравето и живота на майката и бебето на риск. Може да се наложи да родите с цезарово сечение, ако:

• сте имали предишно цезарово сечение

Независимо дали сте имали цезарово сечение с „класически” вертикален разрез (това се случва относително рядко) или повече ражданя чрез цезарово сечение, тези две обстоятелства значително увеличават риска матката да се разкъса по време на вагинално раждане.

Ако имате само едно предишно раждане чрез цезарово сечение с хоризонтален разрез, то тогава можете да бъдете много добър кандидат за вагинално раждане след цезарово сечение. Имайте предвид, че белегът от разреза на корема ви може да не съвпада с този на матката ви.

• сте имали инвазивни операции на матката

Ако сте имали някакъв вид инвазивна операция на матката, като миомектомия (хирургично отстраняване миоми), може а се наложи да родите чрез планирано секцио.

цезарово сечение, планирано, раждане, риск

• при многоплодна бременност

Ако сте бременни с повече от едно бебе, в определени случаи може да се наложи да родите с цезарово сечение. Имайте предвид, че е възможно да родите и нормално, стига да не е рисковано за вас и бебетата ви.

• ако се очаква се бебето ви да е твърде едро

Това състояние се нарича макрозомия. То се получава, когато страдате от диабет, или сте развили гестационен диабет. Както и ако сте имали предишно раждане с бебе със същия размер или по-малко, което е имало сериозна травма след вагинално раждане.

• ако бебето е със седалищно предлежание

При седалищното предлежание бебето застава с дупето напред или напречно на шийката на матката. В някои случаи, както при раждане на близнаци, едното бебе е с главата надолу, а второто е със седалищно предлежание. Бебе в такова положение може да бъде родено вагинално.

• ако имате placenta previa

При placenta previa (когато плацентата е толкова ниско в матката, че покрива шийката наматката).

цезарово сечение, планирано, раждане, риск

• ако имате обструкция

Ако имате обструкция, като голяма миома, която прави вагиналното раждане трудно или невъзможно, ще се наложи да родите чрез планирано цезарово сечение.

• ако сте ХИВ позитивни

Ако сте ХИВ позитивни, рискът бебето ви да се зарази при нормално раждане е огромен. Затова е препоръчително да родите чрез планирано цезарово сечение

• открита е някаква малоформация при бебето, която прави вагиналното раждане рисковано

Например, отворена неврална тръба.

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар