Защо е толкова опасно да се пуши по време на бременността?

Пушенето по време на бременност ще изложи бебето ви на въздействието на никотина, въглеродния окис и други вредни токсини, които ще навредят на растежа и развитието му, включително и на растежа на мозъка му. Детето на майка, която има вредният навик да пуши по кутия цигари на ден, ще се роди със средно 250 гр по-ниско тегло от нормалното (запомнете, „средно” означава , че при някои бебета ще има доста по-голямо влияние в сравнение с други). Ниското тегло при раждане е един от основните фактори, свързани с болестите при новородените, инвалидност и дори смърт.

 

Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от много усложнения по време на бременността. Те вкючват преждевременно раждане, извънматочна бременност (при която оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката), спонтанен аборт, отлепване на плацентата, вагинално кървене, както и преждевременно раждане.

 

 

В дългосрочен план, последиците от тютюнопушенето по време на бременността могат да се проявят далеч след раждането. Проучвания показват, че бебетата родени от майки пушачки, е по-вероятно да имат проблеми с ученето, липса на концентрация хиперактивност и др. нарушения. Тези деца са по-уязвими към проблеми с дишането, като астма. Пушенето по време на бременност може да увеличи рискът от Синдрома на внезапната детска смърт.

 

Пушенето е навик, който трудно се отказва, независимо дали сте бременни или не. Но колкото по-скоро намалите цигарите или изцяло се отървете от тях, то шансовете ви да имате здраво бебе се увеличават.

 

По материали на : www.babycenter.com

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар