Защо е полезно да правим секс? – част 1

„Сексът може да ви спаси живота“

 

Всички обичаме секса. Той може да е забавен, авантюристичен, да ни накара да се чувстваме по-свързани с партньора си, да ни провокира да разкрием скритите си страни и т.н. Но освен всичко изброено, сексът е здравословен.

 

Здравословният сексуален живот, води до интересни ползи за здравето. Така че, ако сте сложили секса в дъното на списъка с приоритетите си, може би трябва да ги преразгледате. Вижте следните причини:

 

Сексът повишава имунитета

 

Ние всички имаме приятели и колеги, които никога не се разболяват – дори нямат хрема. Тяхната тайна може да бъде сексът. Правенето на секс веднъж или два пъти седмично се свързва с по-високите нива на антителата, наречени имуноглобулин А, които от своя страна се борят с настинките и други инфекции. Изводът е: повече секс – по-добра имунна система. Разбира се, може да изяждате по една ябълка на ден, вместо да правите секс, но това е ваш избор.

 

Четете още: Сексът тренировка ли е?

 

Сексът намалява стреса

 

Стресирани сте? Може да опитате йога, чаша вино, посещение при психолог… или пък да полудувате в леглото. Точно така! Сексът е доказан начин за облекчаване на стреса. Въпреки че кръвното налягане може да се повиши много по време на самия полов акт, поддържането на здравословен сексуален живот понижава общото ниво на кръвното налягане и намалява стреса.

 

секс, здравословен, окситоцин, стрес,

 

Сексът подобрява здравето на сърцето

 

Сексът прави сърцето здраво. При мъжете – по-специално тези, които правят секс два или повече пъти седмично, риска от инфаркт е понижен, в сравнение с тези, които правят секс по-малко от веднъж месечно.

 

Сексът подобрява съня

 

Винаги ли сте се чудили, защо вашият партньор заспива веднага след секс? Това се случва, защото по време на секс се отделя веществото (хормона) окситоцин. Това вещество насърчава здравословния сън. На свой ред, добрият сън е свързан с теглото и понижаването на кръвното налягане.

 

Четете още: Психологическите ползи от секса

 

Сексът намалява болката

 

Освен всички останали ефекти, окситоцинът увеличава нивото на ендорфините и намалява болката – особено главоболието, което означава, че главоболието вече не е оправдание. Освен това сексът спомага заздравяването на упорити рани, защото спомага за регенерирането на клетките, така че това е отлично предписание за излекуване.

 

Продължава на: Защо е полезно да правим секс? – част 2

 

Снимки: photostock, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар