баня, чистене, четка за зъби, гъба за баня, самобръсначка, четка за тоалетна, плунгер

Защо е важно редовно да чистите банята си?

Банята приютява множество микроби и бактерии, които са вредни за вашето здраве. Затова, колкото и да е досадно и неприятно, е много важно да я почиствате редовно. Представяме ви някои изненадващо мръсни неща в банята ви, с които да започнете още сега.

 

Четката за зъби

 

Четките за зъби са нещо като рог на изобилието за бактериите и микроорганизмите. По тях се задържат остатъци от слюнка и кръв. Важно е да не забравяте, че трябва да държите четката си за зъби далеч от тоалетната.

 

Поддържането на чистотата на четката за зъби всъщност е доста просто. Винаги я изплаквайте добре, премахвайте старателно о9статъците от паста за зъби. Ако искате да я почистите наистина добре, оставяйте я в чаша оцет за около половин час – той ще се погрижи за бактериите.

 

Сменяйте четката си за зъби на всеки 3-4 месеца, а в случай, че сте боледували – веднага след като оздравеете. Не забравяйте, че старите четки за зъби могат лесно да се превърнат в почистващи инструменти. Не пренебрегвайте почистването и на поставката на четката или мястото, на което я държите. Можете да пуснете чашката в миялната машина или да я измиете с гореща вода и сапун.

 

баня, чистене, четка за зъби, гъба за баня, самобръсначка, четка за тоалетна, плунгер

 

Гъбата за баня

 

Всички обичаме хубавите гъби за баня, но колко често се сещаме, че те също се нуждаят от почистване? Можете да почистите гъбата си със същото магическо средство, с което и четката за зъби – оцет. Потопете гъбата в смес от гореща вода и оцет (50/50) и оставете за около 1 ч. След това я оставете да изсъхне добре. Този метод работи както за гъба за баня, така и за луфа или изтривалка. Винаги провесвайте гъбата, след като я ползвате, за да изсъхне добре.

 

Самобръсначки

 

Да поддържате самобръсначката си чиста и суха е много важно поради няколко причини. На първо място, мократа самобръсначка лесно се превръща в ръждясала самобръсначка. Второ, по влажното острие могат да залепнат стари косъмчета, което да доведе до появата на враснали косми и дразнене при бръснене.

 

За да запазите самобръсначките си в добър вид, сложете малко алкохол или спирт на памучен тампон, след това го прокарайте по острието, измийте и подсушете с кърпа. Дръжте самобръсначката си на сухо място.

 

Четете още: Топ 5 съвета за поддържане на хигиена в кухнята

 

Четка за тоалетна

 

Във всяка баня има четка за тоалетна. Трябва обаче да сте сигурни, че това, което почиствате с нея, няма да свърши полепнало по нея или по малката чашката ѝ. Не е необходимо да чистите четката при всяко ползване, но е препоръчително да го правите поне веднъж месечно. Някои хора предпочитат да подменят често четката си, но ако се грижите добре за нея, можете да я използвате по-дълго време.

 

баня, чистене, четка за зъби, гъба за баня, самобръсначка, четка за тоалетна, плунгер

 

Ето и какво да правите. След като почистите тоалетната чиния, поставете четката между седалката и порцелановата купа. Напръскайте я с дезинфектант по ваш избор и я оставете за 10 мин. След това изплакнете четката с гореща вода и я оставете да изсъхне. Не поставяйте мократа четка обратно в чашката ѝ. Чашката на четката можете да почистите като напръскате отново с дезинфектант, изчакате 10 мин. и изплакнете с гореща вода.

 

Четете още: Почистване без препарати

 

Вакуум помпа за канали (плунгер)

 

Точно като четката, вакуум помпата работи усилено за чистотата на вашата тоалетна чиния. Хубаво е да я поддържате чиста, така че я почиствайте след всяка употреба. Напръскайте с дезинфектант и оставете за 10 мин. След това я изсушете на проветриво място. Можете да я съхранявате в найлонова торбичка и да я вадите, когато ще я използвате. След употреба, веднага я слагайте в торбичката и я пренасяйте за миене. Така ще избегнете неприятното капене.

 

Снимки: kpwerker, Bourguiboeuf, countrykitty Foter.com

Добави коментар