забременяване, мъж, лекар, баща, тестиси

Защо е важно мъжът да посети лекар, преди да стане баща?

Рядко ще видите някой мъж да се рови в книгите за подготовка за бременността, да купува витамини и минерали или да търси информация какво трябва да избягва, за да не навреди на бъдещото бебе. Би било по-добре ако повечето мъже го правеха.

 

Когато една двойка се опитва да забременее, обикновено вниманието е насочено към жената. Мъжът обаче си е половината от уравнението. Ако смятате да ставате татко, има няколко неща, които е хубаво да направите, за да помогнете на партньорката си да забременее по бързо и лесно.

 

Хубаво е да се видите с лекаря си. Това е особено важно ако имате хронично заболяване, вземате някакви лекарства или имате проблеми с ерекцията, еякулацията или имате понижено либидо. Добре е да си направите пълен физически преглед. Чрез него лекарят ви може да провери дали нещо влияе на плодовитостта. Някои състояния, за които трябва да провери са:

 

• Варикоцеле

 

Варикоцелето предствлява разширени вени на скротума (кожата покриваща тестисите). То пречи на охлаждането на тестисите. Лекарите смятат, че увреждането от него може да доведе до по-малък брой и по-лошо подвижни сперматозоиди. Въпреки че разширените вени обикновено са безвредни и никой не знае как точно са свързани с безплодието, но 40% от мъжете с репродуктивни проблеми имат варикоцеле.

 

забременяване, мъж, лекар, баща, тестиси

 

• Полово предавани инфекции

 

Полово предаваните инфекции, които могат да причинят мъжки стерилитет. Лекарят ви може да ви предпише лечение, ако това е необходимо.

 

• Простатит или заушка

 

Простатитът (възпаление на простата) или заушката (може да доведе до подуване на тестисите) – и двете могат да са причина за безплодие. Вашият лекар може да ви насочи към уролог или друг специалист, ако има нужда от допълнителни тестове и лечение.

 

Четете още: Размерът на пениса влияе ли върху плодовитостта?

 

Информирайте вашият лекар какви лекарства приемате. Някои лекарства могат да повлияят на качеството или количеството спермата и да предизвикат репродуктивни проблеми. Тези лекарства включват:

• стероидите или хормоните и по-специално – тестостерон

• някои лекарства за високо кръвно налягане

• някои антибиотици

• някои лекарства, използвани за лечение на гъбични инфекции, язвен колит, болест на Крон, пептична язва и припадъци

 

забременяване, мъж, лекар, баща, тестиси

 

В повечето случаи, ефектът е обратим след като се преустанови употребата на лекарствата. Информирайте своя лекар, че планирате да ставате баща. Той ще ви насочи какво да правите от тук нататък.

 

Анаболните стероиди, които някои културисти употребяват за натрупване на мускулна маса, намаляват броя на сперматозоидите и свиват тестисите. Въпреки че билките и хранителните добавки може да изглеждат безобидни, лекарят ви може да прецени до каква степен те са добри за вас и има ли риск да навредят на способността ви да станете баща.

 

Четете още: Могат ли хроничните състояния да се отразят на плодовитостта?

 

Говорете със своя лекар и за опасностите, на които е възможно да сте изложени на работното си място. Излагането на пестициди, тежки метали и органични разтворители, например, може да се отрази на качеството и количеството на спермата ви.

 

Снимки: Tobyotter, svintus2010, arileu Foter.com

Добави коментар