дете, майчин, роден, език, семейство

Защо е важно детето ви да знае майчиния си език?

Когато цялото семейство живее в друга държава или когато детето е с родители от различни националности, се налага то да научи два езика още от съвсем ранна възраст. Ще останете шокирани обаче, колко родители не учат детето си на неговия майчин език, независимо дали поради социални или академични съображения.

 

Ползата от билингвизма е много голяма. Ученето на майчиният език от детето не бива да бъде пренебрегвано, независимо, че то може да изпита и някои от негативите, като по-късно проговаряне.

 

дете, майчин, роден, език, семейство

 

Защо родителите трябва да говорят на децата си на родния им език?

 

Първата причина е, че владеят този език много по-добре. Това означава, че говорейки на него могат да общуват с много по-голяма лекота и съответно много по-лесно да предадат опита и знанията си. Дори родителите да владеят много добре езика на държавата, в която живеят, граматиката, лексиката и лекотата, с която употребяват майчиния си език е несравнима.

 

Някои педагози препоръчват на родителите да спрат да говорят на родния език на детето си, за да не го объркват, за да няма забавяне на проговарянето, за да могат децата да се справя по-лесно в училище. Проучванията обаче показват точно обратното.

 

Четете още: Отгледайте дете, което обича да чете – част 1

 

Друга честа практика на някои родители е да говорят на детето си на родния му език от неговото раждане до предучилищна или училищна възраст и внезапно да сменят езика на комуникация с този на общността, тъй като детето започва да ходи на училище или детска градина. Проблемът е, че децата се нуждаят от езиковата основа на майчиния си език, върху която да изграждат познанията си по новия език. Изследванията показват, че децата учат много по-лесно втори език, ако имат изградени добри езикови умения по първия. Казано по друг начин, не може да се изучи втори език, ако при първия не е създадена здрава основа и не се поддържа, докато се учи втория.

 

дете, майчин, роден, език, семейство

 

Спирането на изучаването на родния език може да има само негативен ефект за детето в дългосрочен план. Децата трябва да са в състояние да комуникират ефективно и активно в домовете си, преди да се научат да общуват навън. Затова родният език не трябва да бъде „изключен“ дори при деца, при които има забавяне на проговарянето.

 

Ако и вие сте двуезични родители и искате децата ви да знаят майчиния си език, можете да направите следното, за да помогнете на детето си:

 

Можете да помагате на детето си с домашните, проектите и задачите, които то получава в училище. Можете да прочитате условието или текста на втория език, но не забравяйте, че обсъждането на домашното или четенето за удоволствие е добре да остане на майчиния език.

 

Четете още: 10 начина да научите детето си да взема самостоятелни решения

 

С други думи, когато обсъждате поставените задачи го правете на родния си език. Изяснявайте въпросите, обяснявайте уроците и обсъждайте пасажи и тяхното значение на майчиния си език. По този начин детето ви ще се научи да превключва и да редува двата езика. Това е нормална част от комуникацията в двуезичните семейства и не предизвиква объркване. Напълно приемливо и подходящо е за билингвистични семейства.

 

дете, майчин, роден, език, семейство

 

Говорете на родния си език по време на ежедневните разговори и семейни събирания, тържества или излети. Децата имат нужда да чуват родния си език, за да го научат по-добре и за да развият добри езикови умения. Родителите в този случай са основните хора, които могат да осигурят това на детето си.

 

Снимки: USDAgov, Cobstone, RebeccaVC1, Josh Bancroft Foter.com

Добави коментар