Защо е важно да използваме помпа за изцеждане на кърма?

Кърменето е едно от най-важните и отговорни задължения на майката. То е естествено продължение на връзката между майката и нейното дете.

 

Кърмата е безценна храна, но и нещо много повече от това – тя е фактор за растеж и развитие, предпазен щит срещу алергии и инфекции. Майчиното мляко е постамент на здравето на големия човек.

 

Кърменето е естествена функция. Кърмата е гарантирана от физиологията на бременността, а бебето разполага с мощни рефлекси, които му дават добър шанс да си вземе млякото.

 

Може би за повечето жени е трудно да се доверят на мъника, но с търпение и постоянство всичко си идва на мястото. Едва ли има майка, която не желае да преживее периода на кърмене по най-добрия за нея и бебето ѝ начин. Но за успеха на кърменето са важни следните няколко неща: добра мотивация, спокойствие и познаване на онези подводни скали, които могат да доведат до сериозни проблеми.

 

За част от вероятните проблеми може да се погрижим още по време на бременността.

 

Подготовка на гърдите за кърмене през бременността

 

Да се подготвят гърдите за кърмене е важно. Така се профилактират рагадите – малки пукнатини по зърното и ареолите. Те правят кърменето болезнено и неприятно изживяване за майката. Понякога тежките форми на развити рагади са повод кърменето да се отложи като начин на хранене, докато раничките заздравеят.

 

Подготовката на гърдите за кърмене е проста и лесна, но изисква постоянство. Зърната и ареолите трябва да се третират с подходящ за целта крем. Нанасянето му два пъти дневно в последния месец от бременността дава добри прогнози да не се стигне до рагади.

 

Кремовете за зърна правят кожата на зърната и ареолите здрава и еластична, безвредни са за бебето и нанасянето му в периода на кърмене бързо възстановява остъргания от бебешката уста горен слой на кожата върху тази зона по време на сукането.

Препълнени гърди, застой на мляко, мастит

 

Някои проблеми се появяват в периода на лактацията. Част от тях са незначителни и бързо решими, но има и такива, които трябва да се познават, за да не се допуснат. Такива са препълнените гърди, застоя на мляко и мастита.

 

Първото усещане за препълнени гърди се появава в четвъртия ден след раждането, когато коластрата преминава в преходно мляко. Количеството на кърмата рязко се увеличава и ако не се намери подходящ начин да се отдели от млечните структури, гърдите стават тежки, напрегнати и болезнени. От една страна чувството, че млякото е обилно дава спокойствието, че го има. Но от друга, ако не се облекчат навреме гърдите, тяхното изпразване става все по-трудно.

 

Бебето е перфектната помпа – то знае точно какво да направи. Но колкото и често да се поставя в началото за кърмене, възможностите на малкото стомахче са ограничени.То не е в състояние да отнеме цялото „произведено” от тялото Ви количество кърма.

 

Препълнените гърди са често явление в целия период на лактация. Всяка сутрин, особено след спокоен нощен сън, те са точно такива. Състоянието се дължи на факта, че през нощта секрецията на хормона пролактин е повишена, а оттам и синтезът на кърма увеличен. Препълнените гърди затрудняват сукането. Бебето не може да засуче добре, въпреки всички перфектни механизми, с които разполага, защото препълването прави гърдите твърди.

 

Пропуснатите хранения (най-често заради болки от рагади в началото) също са причина за препълване на гърдите. Храненията се пропускат и при сънливо бебе, особено в периода на новороденото.

 

Чувството за пълни и напрегнати гърди е неприятно и обикновено провокира майката да реагира. Но в случаите, когато гърдите не се облекчат своевременно, задържаното мляко може да оформи още по-сериозни проблеми. То може така да разпъне структурите, че изпразването да стане трудно, а понякога почти невъзможно без лекарска помощ.

 

Всяка задръжка на мляко води след себе си сериозната предпоставка за развитие на застоен мастит. Гръдната жлеза набъбва, кожата става напрегната, подкожните вени се разширяват, а при пипане жлезата е болезнена.

 

Когато към задръжката на кърма се добави и инфекция се развива клиничната картина на гноен мастит. Температурата се повишава до 39-40 градуса по Целзий, появява се втрисане. Болката в гърдата е силна и пулсираща. Млечната жлеза се увеличава по обем и се втвърдява. Кожата отича, става лъскава и зачервена.

 

Лимфните възли в съответната мишница се увеличават, набъбват и при опипване са болезненени. Движенията на ръката са ограничени. Нерядко могат да заболеят и двете гърди. Най-често входна врата за това възпаление са отворени рагади и лоша хигиена на ръцете и гърдите. Състоянието е тежко и в повечето случаи се налага хирургично лечение – инцизия.

 

Изцеждане на ръка

 

Всичко това не е задължително да се случи, ако умеете да се освобождавате от излишното количество кърма. Изцеждането е важно умение, което дава възможност да се профилактират редица проблеми или да се решават своевременно възникващи такива.

 

Има два начина да се изцедим: на ръка или чрез помпа. При изцеждане на ръка се обхваща ареолата с пръсти на границата с кожата. Притиска се навътре и пръстите започват ритмично да притискат и отпускат обхванатия участък. Когато млечното изтичане спре, ръката се премества по ареолата така, че да се притиснат необхванати в началото структури. Когато и те се освободят от своето мляко, пръстите се връщат върху първоначалното място на изцеждане, за да се изцеди следващата порция спуснало се от периферията към синусите (разширения на млечните канали) мляко. Процедурата се повтаря многократно, докато гърдата се отпусне и се усети облекчена.

 

Този начин на изцеждане е сложен и отнема много време и енергия, а резултатите не винаги са добри. Заради дългата продължителност на процеса, жената може да се окаже в неподходящ момент и това да доведе до задръжка на мляко в някои участъци на гърдата – най-често в страничните и долно-лежащите лобове. Въпреки старанието там могат да се напипат твърди образувания – ясен признак за застой.

 

Изцеждане с помпа

 

По-лесният и категоричен начин за изцеждане е ползването на помпа за кърма. С нея ареолата се обхваща отвсякъде и стоящите зад нея синуси се дренират едновременно. Важно е да се отбележи, че за да се освободи млякото добре е нужно да се спира периодично и да се почива за 2-3 минути.

 

Така се дава време на кърмата в периферията да се стече до мястото, откъдето може да се отнеме с помпа. По никакъв начин гърдата не бива да се мачка и притиска, но поглаждане отвън навътре към ареолата спомага за по-бързото стичане на млякото в синусите.

 

Помпата е практичен и безценен помощник за всяка кърмачка. Тя е мощен инструмент срещу развитието на сериозни проблеми или при тяхното решаване. Тя дава възможност да се стимулира лактацията и редовното ѝ прилагане (особено в първите три месеца) гарантира добри количества мляко за времето, когато нуждите на бебето от кърма се увеличават. Особено важно е да се стимулират извънредни количества кърма в случаите с близнаци. Така допълнително „поисканото” от гърдата мляко ще стига без проблем и за двете бебета.

 

Има обаче и ситуации, в които помпата е единственият вариант бебетата да получат безценната храна: при проблеми със зърната (плоски, хлътнали или разранени), при недоносеност и последващо лечение в отделение по неонатология или поради различни причини за отделяне на майката от бебето. За съжаление понякога се раждат деца с проблеми по устната кухина, които правят кърменето невъзможно като начин на хранене. Това обаче не значи, че бебетата не бива да получат кърма като храна. Вариантът е един – изцеждане с помпа – важен шанс всяко дете да се възползва от най-доброто – кърмата на собствената му майка.

 

Кърмата е най-добрата храна за бебето, а кърменето – най-правилният начин на хранене. Но за да споделите млякото си с детето, дори когато кърменето е невъзможно – доверете се на помпата.

 

За 28-годишната си история, компанията Philips AVENT създава иновативни продукти, сред които са първата електрическа помпа и първата механична помпа, управлявана с една ръка.

 

Механична помпа за изцеждане с контейнер за съхранение на кърма 125ml

 

Изцежда нежно и ефективно, като позволява да определяте удобния за Вас ритъм. Изцедете кърмата директно в контейнера, който после може да се използва с биберон за хранене.

 

Единична електронна помпа за изцеждане UNO – единична преносима електронна помпа за изцеждане и съхранение на кърма

 

Електронната помпа е снабдена с интелигентна “памет” с помощта на която запомня Вашия индивидуален ритъм на изцеждане и Ви улеснява максимално, като го следва и изцежда вместо Вас. Включени са адаптор за електрическата мрежа, кутия за батерии и части за механична помпа, за да можете да я ползвате при всякакви условия.

 

Механична помпа за изцеждане с комплект контейнери – за удобно изцеждане и съхранение на кърма

 

Изцедете кърмата в чашите с помощта на механичната помпа и адаптор. Нахранете бебето директно от чашата, като използвате адаптора и биберон за хранене.

 

Материалът е любезно предоставен от:

Добави коментар