Защо боли, когато се ражда бебето?

Това е въпрос, който всяка бъдеща майка си задава. Някои майки твърдят, че раждането не е било толкова болезнено, но други са на противоположно мнение. Защо е така? Никой не може да ви отговори с точност на този въпрос, но има фактори, които играят роля в това:

 

При хората еволюцията е трябвало да намери баланс между размерите на главата и размерите и формата на тазовите кости. Поради този деликатен баланс при хората раждането е много по-трудно, отколкото при повечето животни.

 

Тялото на майката трябва доста да поработи, докато прекара бебето през родилния канал. Шийката в която се намира изходният канал на матката, изпраща сигнали за болка към мозъка, докато се разтваря.

 

Четете още: Боли ли раждането?

 

При контракции мускулът на матката не получава достатъчно кислород, а липсата му в която и да е тъкан, причинява болка. Отверстието на влагалището също трябва да се разтегне, за да мине през него главата на бебето. Това понякога е доста болезнено.

 

Има обаче и много фактори, които влияят върху поносимостта ни към болката. Страхът я засилва, а отпускането и отвличането на вниманието я намаляват.

 

Обезболяващите медикаменти също намаляват усещането на дискомфорт. Така че почти всички жени казват, че раждането им е било болезнено, но повечето намират болките за поносими и се съгласяват да ги понесат повторно, за да родят още едно бебе.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар