Защити своята фертилност

Общоизвестно е, че жените имат все по-големи трудности при зачеване с напредването на възрастта, но новите изследвания, казват, че да имате бебе се оказва дори по-трудно отколкото смятахте досега. Според учените, когато една жена навърши 30 г., тя може да загуби до 90% от яйцеклетките си и само 3% са тези, които оцеляват до навършването на 40 годишна възраст. Ново проучване подчертава значението на защитата на вашата фертилност преди и след като навършите 30 години. Ако се опитвате да запазите способността си за зачеване, ето какво трябва да знаете за биологичния си часовник?

 

Хранете се здравословно

 

Ето защо това има значение: Жените, които се хранят нездравословно, зачеват много по-трудно от тези, които се хранят с по-качествена храна. Още повече – здравословните мазнини защитават яйцеклетките на жената от безплодие и предпазват от други проблеми на яйчниците.

 

плодовитост, фертилност, жени, хранене

 

Какво може да направите: яжте храни богати на антиоксиданти, като плодове и заленчуци, и добавете здравословни мазнини, като явокадо, ядки, зехтин.

 

Четете още: Да се подготвим за бременността разумно

 

Погрижете се за здравето си и там долу

 

Защо това има значение: Полово предаваните болести може да всеят хаос в репродуктивната система. Състояние, като тазова възпалителна болест например, може да остави белези в матката, докато други полово предвани болести могат да нарушат менструалния цикъл. Освен това, заболявания като поликистозни яйчници могат да повлияят на шансовете да заченете.

 

фертилност, жена, полово предавани болести

Какво може да направите: най-добрият начин да се предпазите от полово предавани болести е да използвате презерватив при сексуални контакти. Освен това редовно посещавайте гинеколога си и си правете цитонамазка, която може да покаже всички видове инфекции, включително ХИВ, сифилис, гонорея и херпес. Ако откриете, че имате полово предавана болест или друг репродуктивен проблем – потърсете лечение веднага.

 

Минете на хапчета

 

Защо това има значение: Последните проучвания показват, че оралните контрацептиви имат благотворно въздействие върху репродуктивното здраве. Хапчето е полезно за намаляване на риска на жената от заболявания – рак на яйчниците, кисти, ендометриоза и тазово възпалителна болест.

 

противозачатъчни, фертилност, жена

 

Какво може да направите: Говорете с вашият лекар за противозачатъчните. Има много видове орални контрацептиви, така че вашият лекар може да ви препоръча това, което е най-подходящо за вас и вашият организъм.

 

Партньорът ви също трябва да се провери

 

Защо това има значение: Репродуктивното здраве на жената е само част от историята. Защитата на състоянието на спермата на мъжа и здравето му е другата част.

 

Четете още: Женската репродуктивна система

 

Какво може да направите: Партньорът ви трябва да избягва прекалено топли неща, около пениса и скротума си, защото нагряването е противопоказно за броя на сперматозоидите. Не е препоръчително например да държи лаптоп в скута си или да взима горещи вани.

 

Неща, които запазват спермата: Мъжът трябва да носи широки боксерки, вместо слипове, защото тясното бельо ограничава притока на кръв към гениталиите на мъжа, следователно може да убие сперматозоидите.

 

Запазете материал

 

Защо това има значение: Ако планирате да имате бебе в бъдеще, имайте в предвид, че жените се раждат с всички използваеми яйца, които те някога ще имат. Защитата на яйцеклетките е от решаващо значение.

 

фертилност, жена, плодовитост, съхраняването на яйцеклетки

 

Какво може да направите: Говорете с вашият лекар за опциите за зачеване, като съхраняването на яйцеклетки чрез замразяване или лечение, като лекарства или изкуствено осеменяване, за да увеличите шансовете си за забременяване.

 

Снимки: Ambro, Jomphong, stockimages, imagerymajestic, koratmember FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар